Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A legismertebb babonák jelentése

A legismertebb babonák jelentése

Dátum: 23.01.2013

A babona, vagy hiedelem szűkebb értelemben a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet vagy erre épülő tevékenységet jelent. Ez a hit, bár ok-okozati összefüggésben nincs, mégis több száz vagy akár ezeréves megfigyelésen alapul. Ilyen hiedelem például, ha vízkereszt napján esik a hó, hamar eljön a tavasz. A babonás ember a dolgoknak vagy az eseményeknek mozgatójaként mindig természetfeletti erőket képzel el.

Vannak különleges – mágikus – tárgyak és élőlények, történések, melyekhez babonák, vagyis magyarul hiedelmek kapcsolódnak. Ezek kötődhetnek a hétköznapjainkhoz, mint az újév napja, vagy a karácsony, vagy akár egy bizonyos naphoz is, mint a Luca-nap, vagy a péntek, vagy a 13-as szám. De kötődhetnek egy fekete macskához. Mégis mindezek mellett a legismertebb babonák általában az időjáráshoz, a szerelemhez és a halálhoz kapcsolódnak. Bár sokan azt állítják, ezek ellentétesek a keresztény kultúrkörrel, véleményem szerint semmiféle ellentétet nem kell keresni, hisz a keresztény hitrendszerben  is  fellelhetünk mágikus tárgyakat, mint például a szentolvasó, a szenteltvíz, a szentelt gyertya, és a szentostya.

De visszatérve a mágikus kellékekhez, a babonák közt kiemelkedő szerepet kap a tükör. Egyes hiedelmek szerint kapu a szellemvilághoz, míg egy másik szerint – megfelelő szertartás segítségével – megláthatjuk benne leendő társunk arcát. A házasodóknak, a szerelmesnek és a halottat siratóknak egyaránt fontos eszköze. De ami még ennél is érdekesebb, hogy évezredek óta a Föld különböző részein egyaránt a szellemvilággal kötik össze. Megtalálták tulajdonosa mellé temetve az azték sírokban is, ami azt mutatja, hogy az arc tulajdonosának a szellemének vélték, és így vele együtt temették el. A mai természeti népeknél is tovább él ez a hiedelem a tükörképről.

Sokkal egyértelműbb a fekete macska-hiedelem eredete. Egyesek szerint még az antik római korhoz kötődik. Élt egy festő, aki nagyon szerette a sötét tónusú színeket. Volt egy fehér macskája, akit egy perzsa utazótól kapott ajándékba. Egy napon a fekete festéket tartalmazó üvegből ráborult a festék a pajkosan játszadozó macskára, így lett emiatt koromfekete. Aznap a festőt több kisebb-nagyobb katasztrófa érte, amit a macska színváltásának tudott be.  Bár a babona igazi eredetét nem tudhatjuk, az 1800 éves történet szerint ettől a naptól él a hiedelem miszerint a fekete macska balszerencsét hoz  annak aki találkozik vele.

A legismertebb babonák át is alakultak az idők során és nagyon sok babonának még ma is van létjogosultsága. A régiek elkopnak és újak születnek nap mint nap. A modern embernek is vannak babonái, és lesznek az utánunk következőknek is.

 

Utoljára módosítva 2013.10.24.

Hagyj hozzászólást

*