Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Ima vagy meditáció?

Ima vagy meditáció?

Dátum: 17.05.2013

Amikor baj ér minket, nehéz dolgot kell megélnünk, legyen az hívő vagy ateista a leggyakrabban elmondott imádság: „Istenem segíts”  vagy „Jaj, Istenem” . Mindkét fohász egyfajta ima, bár sajnos csak akkor hangzik el, ha nagy a gond. Amikor nincs baj, mennek a dolgok, az imádság feledésbe merül.

Az imádságot az ember a vallásához köti, csupán akkor tanulja meg a használatát, ha az adott hitét gyakorolja.  Az imádság alatt Istenhez szólunk, a kétségeinket, félelmeinket tesszük elé. Pedig imádkozni bármikor lehet, nem csak baj esetén, nem csupán, ha templomba járunk és megtanultuk a szent könyvünkben leírt szöveget. Imádkozás alatt Istenhez szólunk, a saját szavainkkal kérünk támogatást, szeretetet, gyógyulást magunknak és embertársainknak. Amikor imádkozunk belső csend, békesség, amit érzünk, szívverésünk is megnyugszik, lélegzetvételünk csendesedik, ez is egy fajta meditatív állapot. Kizárjuk a külvilágot, ketten vagyunk : én és az Isten.

A meditáció leginkább  a keleti ember vallásának része. Egy fajta belső nyugalom, a külvilág elengedése, a test teljes ellazulása. Csak a jelenben van, nem kalandozik múltba és jövőbe. A jó meditáció alatt ugyan nem koncentrálunk semmire, mégis érzékel mindent az ember. A meditáció mindenki által elsajátítható, nem csak a keleti emberek kiváltsága.

Legyen az ima vagy meditáció, mindkét esetben a test teljesen ellazul, elcsendesedik, tehát a test öngyógyító energiáját is beindítja.  A rohanó világunkban megállít és saját magunkra irányítja a figyelmet.

Az imával Istenhez szólunk, a meditációval pedig a választ is meghallhatjuk. Imádság közben is meditálunk és a meditációnk alatt is imádkozhatunk. Gyakoroljuk azt,amelyik a hitrendszerünkhöz leginkább közel áll.

Hagyj hozzászólást

*