Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A grafológia tudománya

A grafológia tudománya

Dátum: 16.10.2013

A grafológia bár görög eredetű szóösszetétel, mely a grafo=írás, valamint a logosz=tudomány szavakból keletkezett. Maga az elnevezés mégis alig 200 éves, és Jean Hippolyte Michon (1806 – 1881) francia abbé nevéhez fűződik.

A könyve mai napig alapmű a grafológusok számára, s őt tartják számon a grafológia atyjaként szerte a világon, bár maga a kézírás vizsgálata már több mint ezer éves. „A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét” – írja Phalerensi Demetrius, athéni szónok már Krisztus előtti IV. században.

A kézírás és az egyéniség közti összefüggéseket már a kézírás megjelenése óta feltételezték a tudósok, csakhogy az írástudás lekorlátozódott kisebb társadalmi körökre. Mikor szélesedett ez a kör, vagyis az írás-olvasás kezdett nagyobb teret hódítani, ismét nagyobb figyelmet kapott a grafológia is. Az első ránk maradt írásos mű 1611-ből az Idengraphicus nuntius. Szerzője Prosper Aldorisius, a nápolyi tudós a kézírás és a temperamentum közötti kapcsolatról ír benne.

De valójában mit is jelent nekünk ma a grafológia és mire használjuk?

Mivel a kézírás egyéni jellegzetességeket rejt, akár az újlenyomat, ezért elsősorban azonosításra. De ezen túl személyiségvonások is kiolvashatók belőle. Így a grafológia tudománya azt is vizsgálja, hogy a tanult sztenderdtől valaki mennyire tér el, és ez alapján von le komoly következtetéseket a személyiségre nézve. Ennél figyelembe veszi az íráselemek nagyságát, arányait, elhelyezkedését a papíron, a mozdulatok irányát, sebességét és azt, hogy mennyire könnyed vagy nyomatékos valakinek az írása. Ez mind-mind jelentős információ egy grafológus számára az író személyéről, vagyis gondolkodásmódjáról, érzelemvilágáról, sőt még munkamódjáról és önmagához való viszonyáról is. Így már szinte adott a két nagy terület, ahol napjainkban hivatalosan is alkalmazzák, az egyik a munkavállalás, a másik a bűnfeltárás. Alkalmas módszer egy unkaerő vagy vezető kiválasztására, pályaalkalmasság vizsgálatra, tárgyalási stratégiák kidolgozására, hazugságvizsgálatra.

De szerencsére napjainkban egyre nagyobb igény van az önismeretben, s erre is az egyik legkiválóbb módszer.

Sokan nem is sejtik, hogy azon túl, hogy jobbra döntjük a betűket vagy balra, hogy felfelé ívelnek a sorok vagy lefelé, vagy hogy mennyire nyomjuk a tollat a papírra, a kézírásunkban megjelenő szimbólumoknak is nagy jelentőséget tulajdonítanak egyes grafológusok, sőt a számmisztikával kombinálják, mikor a személyiségünket feltárják.

Hagyj hozzászólást

*