Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A hastánc hagyomány története

A hastánc hagyomány története

Dátum: 09.01.2012

A hastánc hagyomány gyökereit Egyiptomban, az egyiptomi jóslás hazájában találjuk, ahol eredetileg teljesen felöltözve táncolták. A mai napig is háló takarja a táncosok hasát. A csípő mozgását a két oldalra kötött kendők felkötésével hangsúlyozták. A török háremhölgyek lenge, áttetsző ruhákban a saját szórakoztatásukon kívül, uruk elcsábítására táncoltak. Az ókori Rómában, kimondottan a szórakoztatás és az erotika került előtérbe.

Az eredeti hastánc hagyomány szerint a keleti népek „népi tánca”. Nők és férfiak egyaránt táncolták. Erős érzelmeket fejeztek ki a hajlításokkal, a gyors és lassú elemek ismétlésével. A mozdulatoknak külön jelentésük volt, így mesélték el a menyasszonynak a házasélet “rejtelmeit” az esküvő előtt, felvilágosító jelleggel. Vajúdó asszonyoknak is így segítettek a szülésnél, a has mozgását és a levegővételt mutatva. Hollywood filmesei is felfedezték az egzotikus keleti tánc hagyományt, de a filmen nem mutatott volna elég jól a teljesen felöltözött táncosnő, ezért “levetkőztették” és ékszerekbe, strasszba, gyöngyökbe öltöztették. Ebben a formában vette át a modern európai kultúra.

A hastánc hagyomány napjainkban

Mára már megkopott a mozdulatok pontos jelentése, a tánc harmóniája, és a zene szerint alakítjuk a mozdulatokat. Továbbra is hangulatokat, érzelmeket, akár történetet mesélhetünk el a kígyózó, vagy ütemes, ritmusos mozgásokkal, és ez a tánc hagyomány lelke. A hatás kedvéért, gyakran használnak kiegészítő eszközöket, gyertya, fátyol, legyező, ezek használata fokozott tánctudást igényel.

Mára már bárki elsajátíthatja ezt a nőies táncot, a világ bármely területén, mely testnek, léleknek egyaránt felüdülést hoz. Nálunk itthon érdekes módon nem csupán a fiatalabb korosztály kedvence, 40-en és 50-en túliak is szép számban járnak hastánc tanfolyamokra, a nőiség, a lélek és a test harmóniáját teremtve meg a mozdulatsorok elsajátításával. Ha kedvet kapott, keresse fel a legközelebbi tanfolyamot, és ismerkedjen meg közelebbről is eme ősi hagyomány mozgásformájával.

A felhasználók hozzászólásai (4)

edina a 26.09.2013

jo napotkivanok szeretnek sziveseget kerni.penzugyi es egeseg dolgokrol.szuletm.1987.12.19en.nagyon szepen koszonom

  Asztro Show a 23.09.2014

  Kedves Brigitta-Edina! Jázmin Ön előtt is felfedi a rejtett akadályokat! Keresse bizalommal a 06 90 633 991-es számon (485 Ft/ perc) az 522-es kódot beütve! Hívja most!

Margit a 17.12.2012

Jo napot kivanok szeretnek sziveseget kerni magatol
penz ugyi dolgokrol
szuletem
1974.1.9
Koszonom

  Asztro Show a 23.09.2014

  Kedves Margit!
  Ágnes jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 313. Pénzenergiával is foglalkozik és anyagiakról is kérdezhet nála.
  Hívja most! 0690 633 991 (485 Ft/perc).