Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A hét legmágikusabb receptje – A lángos

Dátum: 13.09.2018

Kiválasztottuk a legjobb receptet. A hét sztárja, aki egyben a nyár sztárja is: A lángos.

Vége van a nyárnak, és a lángos szezonnak. Még itt-ott fesztiválokon, rendezvényeken kapható kedvenc „retró” finomságunk, de hamarosan hosszú hónapokat kell várnunk, hogy egy kellemes nyári estén megérezzük a lángos illatát.

Egyébként a lángos szerencsehozó étel is, hiszen kerek. Sok kultúrában úgy tartják, hogy újév első napján kerek ételeket kell fogyasztani.

No, de jöjjön a sztárrecept!

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérliszt
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl víz (langyos kell, hogy legyen)
  • fél élesztő (friss!, kb. 2,5 dkg)
  • 1 tk só
  • 1 tk porcukor
  • fokhagyma, ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • sajt, ízlés szerint

 

  • Sütéshez 2 liter olaj

Elkészítés:

Langyosítsuk fel a tejet, szórjuk bele a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. 10 percig hagyjuk pihenni, amíg felfut.

 

Amíg az élesztő felfut, egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe lyukat készítünk, mélyedést. Ebbe a mélyedésbe kell önteni az élesztős tejet. Elkezdjük adagolni a langyos vizet. Nagyon kell figyelni, a tésztának lágynak kell lennie, de nem lehet folyós.

Segít, ha megmossuk a kezünk, és nedves kézzel megérintjük a tészta tetejét. Akkor jó a tészta, ha a vizes kezünkre nem ragad rá. Jobb azért lágyabbra hagyni, mintsem hogy túl kemény legyen, de folynia sem szabad. Később olajos kézzel lehet még formálni.

Miután összegyúrtuk, következik a kelesztés. 1 óra alatt, nem hűvös helyen, minimum a duplájára kell nőnie a masszának.

 

És a végére maradt a sütés. A serpenyő átmérője legyen nagy, de még fontosabb, hogy mély legyen.

Kb. 10 cm olajat kell beleöntenünk, és nagyon felhevíteni. Kb. 5-7 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 3 perc alatt. Ebből a mennyiségből kb. 7 darab jön ki. A méretük függ a serpenyőtől, hogy mennyire tudjuk széthúzni. Miután kisültek, fogyaszthatjuk ízlés szerint. A mi kedvencünk a fokhagymás olajjal megkent és természetesen a tejfölös, reszelt sajtos.

 

Neked melyik a kedvenced?

 

 

Nincs szerencséd? Hívd Aurethielt vagy Eugéniát a 06 90 633 991-es telefonszámon (485 Ft/perc), akik megnézhetik, hogy van-e rajtad szerencse átok, vagy bármilyen negatív energia, ami befolyásolja, hogy megérkezzen hozzád is a szerencse!

Szakembereink elérhetőek külföldről is: Romániából a 0903760666 (1,56€/p) számon, Szlovákiából a 0900605906 (1,61 €/p) számon, Szerbiából a 0901855856 (120din/p) számon és Ausztriából a 0900470622 (1,81€/p) számon!

Hagyj hozzászólást

*