Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A Hold energiája

A Hold energiája

Dátum: 20.12.2011

A  Hold és a horoszkóp nem befolyásolja az alvásunkat és az alvászavar illetve alvajárás semmilyen szinten nem hozható vele összefüggésbe, a szakirodalom szerint.

Éjszakánként sikítok, mászkálok a lakásban, és nem létező pókokat vélek felfedezni a sötét falakon. Reggelre mindebből már semmire sem emlékszem. Sem a pókra, sem pedig arra, hogy kimásztam volna az ágyból. Azt mondják holdkóros vagyok, sőt  azt is hozzá teszik, hogy ez egyáltalán nem normális állapot.

Elkezdtem kutakodni, hogy mi lehet ennek az oka. Szerettem volna valami jó kis traumát találni a múltamban, vagy bármilyen elfojtott félelmet, gyerekkori micsodát ami általában a pszicho-thrillerek végén megmagyarázza miért kattant a főhős, és miért lát szellemeket a fürdőszobában.

Sajnos semmi ilyesmire nem bukkantam, és a szakirodalom sem igazán kecsegtetett megoldással, magyarázattal. Az eddig elvégzett kutatások azt mutatták ki, hogy a felnőttek csupán 5%-a szenved alvászavarban, vagy szakzsargonnal élve, parasomniában. Szóval benne vagyok abban a bizonyos 5 %-ban. Nem is rossz.  Azt is megtudtam, hogy a parasomnia egyik fajtája a somnambulizmus, vagyis alvajárás és ezt többek között  rendszertelen alvás, alkohol, stressz, pörgő életmód, de akár génhiba is okozhatja.

Szóval lehet, hogy génhibás vagyok. Meg kell, hogy mondjam eléggé letört ez a felfedezés, és a lelkesedésem is alábbhagyott.

Túlpörgök ez igaz, ezért elkezdtem írogatni, közvetlen környezetem visszajelzése alapján, hogy mikor, milyen napokon indulok éjszakai felfedező körútra

Egy hónapnyi irkálás után rájöttem, hogy alvajárásomnak vajmi kevés köze van a túlpörgéshez és a stresszhez. Olyan éjszakákon sétáltam álmomban, amikor a megelőző napon lustamacska pozícióban sorozatot bámultam, és édességet majszoltam hozzá.

Szóval az édesség a bűnös, gondoltam. Száműzzük a csokit, és nem lesz többet éjszakai ramazúri.

És mégis volt. Egy csoki- és stresszmentes napot követő éjszakán megint csak megindultam szokásos éjszakai körutamra.

Szóval csoki és pörgés kilőve. Alkoholt ritkán fogyasztok, és mostanában egyáltalán nem stresszes az életem. Titkon remélem, hogy génhibás sem vagyok. Mi más lehet? Töprengtem.

 

A Hold hatása

Holdkóros vagyok mondtam ki hangosan. Ez az. És akkor hirtelen rájöttem.  A Hold. Talán ez lesz az oka.

Összefüggésbe hozható vagy sem, és szakvélemény ide vagy oda, buzgón tanulmányozni kezdtem a Hold  mozgásait,  jegyzeteltem és figyeltem mikor, hol és mennyit mozdult és ennek hatására hogyan teltek az éjszakáim. A fent említett bolygó egy lépést sem tehetett anélkül, hogy árgus szemekkel figyeltem volna, hogy fogyóban vagy növőben van és hogy melyik állatövi jegyben vendégeskedik éppen.

Két hónapig követtem figyelemmel a Hold mozgásait, és a jegyzeteimből az derült ki, hogy teliholdkor,  újholdkor illetve a teliholdat megelőző napokon voltak mozgalmas éjszakáim.

Közismert,  hogy a Hold gravitációs vonzásának hatására, a földfelszín Hold felé mutató részei kissé megemelkednek (a tengervíz a leginkább, mivel a folyékony testek könnyebben változtatnak alakot erőhatásra), hullámhegyet alkotnak, az előtte és mögötte 90°-ra fekvő területek pedig kissé lesüllyednek. (apály-dagály jelenség)

Következésképpen, ha a Holdnak ennyire erős hatása van a vizekre, akkor miért ne hatna ugyanúgy a testünkre is hiszen a testünk 70%-a víz?

Szóval megnyugodtam, bár bizonyítani nem tudom, úgy érzem, megtaláltam a választ a kérdésemre és talán mégsem vagyok génhibás és stresszes,  hanem egyszerűen csak holdkóros.

A felhasználók hozzászólásai (2)

szilvia a 01.03.2013

Nagyon jó

    Asztro Show a 15.09.2014

    Kedves Szilvia! Ha többet szeretne tudni erről a témáról, Lunczer Judit jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 935. Hívja most! 06 90 633 991 (485 Ft/ perc) .