Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A Hold hatása az alvásra

A Hold hatása az alvásra

Dátum: 06.03.2013

Tudományosan bizonyított tény, hogy a Hold rendkívüli nagy hatással van a bolygónkra, annyira hogy nem tudhatjuk biztosan lenne-e egyáltalán élet a Földön, a Hold gravitációs hatása nélkül. Ez a hatás tartja a bolygónkat a keringési pályáján, ha nem létezne, teljesen más éghajlat uralkodna a Földön.

A hold, ahogyan hat az egész bolygóra, úgy természetesen hatással van a földön élő élőlényekre, azaz az emberekre is. A Hold változásokat válthat ki az emberek viselkedésében, a hangulatukban, valamint az egészségükre, a munkaképességünkre és testi állapotunkra is.

A hold fázisok azok amelyek a Hold különböző energiáit közvetítik, a holdciklusok között ez az erőváltás állapota. A legerőteljesebb hatásokat, Telihold alkalmával észlelünk. A Telihold, a Holdnak az a fázisa , mikor a Föld a Nap és a Hold között áll.

A bolygók állása befolyással bír valamennyi életműködésre és a szervezetünk folyamataira. Az ősi kínai orvostudomány is foglalkozott ezzel a témával – a teliholdat a jang, azaz a férfias, erős energiák képviselték, az újholdat, azaz a jinget, pedig a lágy, nőies energiák. A hold csökkenő fázisa, az energiák csökkenésére mutat, a Hold növő fázisai pedig az energiák növésére. Ilyenkor gyakran vagyunk ingerlékenyebbek, agresszívabbak és érzékenyebbek, valamint ez az az időszak amikor alvászavar gyötörhet bennünket.

A tudósok régóta keresik a választ arra, hogy pontosan milyen hatásokat gyakorol a Hold az emberekre, valamint hogy miben mérhetőek ezek a hatások.

A Telihold a fizikai állapotunkra is kihathat, a nőknél összefügg a menstruációs ciklussal, és tudományosan is bizonyított, hogy a telihold alkalmával több gyermek születik. Tudni azt is, hogy teliholdkor, többen észlelnek problémákat a testileg, de több a közúti baleset is.

Ezek után egyértelmű, hogy a Hold befolyással lehet az alvási szokásainkra is. Az alvásra akkor van hatással, mikor a mágneses erővonalak, melyek a Holdhoz kapcsolódnak összefonódnak a földi magnetoszféra erővonalaival, amikor a Hold földárnyékban található, azaz az éjszaka folyamán.

Leginkább  a nők szenvednek álmatlanságtól telihold idején. Ha Ön is alvászavarban szenved, de még nem talált rá valódi okot, érdemes hát legalább egyszer saját magunkon megfigyelni a Hold szervezetünkre irányuló erőit.

A tanulmányok szerint az alvás minősége a holdciklusokkal együtt és azzal összefüggésben változik. A telihold idején az agy mély alvással kapcsolatos területeinek aktivitása 30 százalékkal lecsökken.

 

 

Utoljára módosítva 2013.10.23.

Hagyj hozzászólást

*