Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A Ji Csing története

A Ji Csing története

Dátum: 24.07.2012

A Ji Csing az egyetlen az ősi bölcsességek közül, amely nem a változatlanságot és az örökösséget hangsúlyozza, hanem azt, hogy az ember létezése nem az egyetlen célja az emberiségnek, és  egyben nem ez az egyetlen ideálja és végső célja. Hanem pont ellenkezőleg, a gondolkodás középpontjába és a dolgok értelmezésének a fő nézőpontja a Ji Csingben a változás, valamint ennek a fő összetevője és minden változásnak ez alapja azaz az idő.

Az idő a Ji Csing jóslásban, nem negatív vagy pusztító erő. Az idő nem olyan tényező amelytől félnünk vagy rettegnünk kéne, az idő a leglényegesebb tényező az életünkben  és ez  nem áll ellen az örökösségnek. Az idő azért is létezik, mert az lehetővé teszi az örökös feltárást és felfedezést.
A Ji Csing szerkezete

A hagyomány úgy tartja, hogy a legendás Fu Hsi volt az aki feltalálta a könyv soros egységeit. A hagyomány azt is elárulja, hogy a mostani könyv, két régebbi könyv egyesítésével jött létre, amelyek szintén hexagrammokból álltak, de más módon mint a mai könyvben, a nevek és a sorrendben különböznek. Az első könyvet Lien San-nak nevezték, a másikat Kvej c’angnak. A mai Változások könyvének a tartalmának a megírása, mégis Ven királynak tulajdonítható, a Dzsou dinasztia atyának. Ő határozta meg annak a ma is használatos sorrendjét.

Mi az a Ji Csing?

A Ji Csing vagyis a Változások könyve, a legrégibb klasszikus kínai szövegek közé tartozik. Ezer évvel az időszámításunk előtt  íródott és mint a bölcsesség lényege, a három ezer év alatt a a jövő előrejelzéséhez, jóslásához volt használatos.

A Ji Csing a matematikai látás és a pszichológiai megérzések remek kombinációja, így a világ nagy könyvei mellett a Ji Csing is egyedülálló helyet foglal el. Nem csak azért mert az egyike a legrégebben íródott könyveknek, hanem azért, mert jóval különbözik a többi, keletről érkező. Ennek az okát abban kell keresni, hogy a Ji Csing nem a vallási tanításokon alapszik, sem az Isteni felfedezéseken, hanem az ember életének és a természetnek a megfigyelésén, valamint az univerzális törvényeknek a kölcsönös hatásán, az emberi egység viselkedésen, a szabad akaraton és a sors elméletén.

A Ji Csing több alkotóinak a műve, több generáción keresztül összegyűlt  bölcsességeknek a gyűjteménye, amelyet sikeresen használták legkevesebb mint, három ezer éven keresztül. Ez alatt befogadták a változást mint a dolgok természetes rendjét, azaz mint az élet valódi természetét.

A Ji Csing jóslás

A könyv segítségével ma már biztosan tudhatjuk, hogy a világ amelyben élünk, folyamatosan változik. A Ji Ching, a Változások könyve, a mozgásnak a törvényszerűségeit tárja fel, így nyújt segítséget a kérdezőnek.
A Ji Csing igazából inkább egyfajta tanácsadás mint jóslás.  A hexagrammok segítenek és tanácsot adnak abban, hogy  hogyan kellene az adott helyzetet kezelni. A Ji Csing jelek segítenek a helyes gondolkodás fejlesztésében, amely a szimbólumokkal magyarázza meg a történéseket körülöttünk és önmagunkban.

A Ji Csing összesen 64 jelből áll, melynek alapja az a 8 ősjel, más néven a trigramok. A trigramok értelmezése különböző, de egyértelműen utal a változatosságra. A természetben rejlő jelentések mellett ezek a jelek, megfelelői lehetnek egy nagy család tagjainak is.

 

A 8 ősi jel (trigramok) értelmezése:

K’ien – a teremtő, az erős, az ég és az apa

K’un –  a befogadó, az alávetett, elhagyatott,  a föld és az anya

Csen –  aki fölriaszt, mozgásban van, a mennydörgés és az első fiú

K’a –  a szakadék, a feneketlen mélység, a veszélyes, a víz és a második fiú

Ken – a mozdulatlanság;, a nyugalom, a heg és  a harmadik fiú

Szun –  a szelídség, az áthatolás, a szél és az első lány

Li – aki helyben marad, aki ragaszkodik, a fényesség,  a tűz és a második lány

Tu –  a derűsség, a nyugodtság, a tó és  a harmadik lány.

Az asztrológiávall, illetve a testből történő jóslási technikákkal ellentétben ez a módszer azonnali válaszokat ad konkrét kérdésekre. A jóslatot egy hexagramm formájában közli, amely valójában egy sorokra tagolt vagy tagolatlan, hat sorból álló szöveg. A Ji Csing összesen 64 hexagramból áll, melyek változatos és értelmes  válaszokkal szolgálnak.

A felhasználók hozzászólásai (2)

bernadett a 29.12.2013

nagyon iesztő nagyon

    Asztro Show a 24.09.2014

    Kedves Bernadett!
    Ha többet szeretne tudni erről Tündér Lili jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 954. Médium és spiritiszta is.
    Hívja most! 0690633991 (485 Ft/perc)

Hagyj hozzászólást

*