Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A kínai horoszkóp öt eleme

A kínai horoszkóp öt eleme

Dátum: 21.02.2013

A kínai filozófia és az ebből kialakult világkép teljesen más mint az általunk megszokott és elfogadott európai.  A horoszkóp 12 jegye is más elnevezésű, és emellett még 5 elemet is meghatároznak, és ezek körforgása is meghatározza az adott jegyet.  Ez az 5 elem nem anyag, hanem erő.

A kínai horoszkóp az időt 60 éves ciklusokban számolja, minden évben Égi Törzs és Földi Ág kombinációjában. Az kínai horoszkóp öt eleme az Égi Törzshöz tartozik.

Tűz, Fa, Föld,Víz, Fém elem

Minden elem lehet Jang és Jin minőségű. Ez a születési évből derül ki. A páros év Jang   minőségű, a páratlan Jin.

Az öt elem többféle módon függ össze: létezik tápláló és gyengítő ciklus. A tápláló-erősítő ciklusban a Tűz teremti a Földet, a Föld szüli a Fémet, a Fém táplálja a Vizet, a Víz táplálja a Fát, és a Fa a Tüzet. A gyengítő ciklusban a Fa felemészti a Földet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Föld elszívja a vizet, a Fém elmetszi a Fát, a Víz eloltja a Tüzet.

Ha megnézünk egy születési dátumot,  pl. 1950.03.26  akkor megállapíthatjuk, hogy az a  Tigris évem  és az illető  fém jegyű.  A szülött úgy tudja hasznosítani ezt az információt, hogy pl. Föld jegyű színekkel: barna, bézs, okker veszi magát körül, vagy ezt hordja gyakran, mivel a tápláló ciklusban a Föld támogatja a Fémet. Piros színt viszont nem tanácsos hordania, mert az energiáját jelentősen legyengíti.

Aki a Tűz jegyet viseli, az pedig inkább a zöld árnyalatait viselje, hiszen a Fa támogatja a Tüzet. Hordhat módjával pirosat, ám  a kék szín csak ritkán javasolt, hiszen a Tűz energiáját a Víz kioltja a romboló ciklussal.

Az 5 elem: szerv szín bolygó irány
Tűz máj,epe zöld Jupiter kelet
Fa szív, 3-as melegítő piros Mars dél
Föld lép,hasnyálmirigy sárga és   árnyalatai Szaturnusz központ
Fém tüdő,vastagbél fehér,szürke Vénusz nyugat
Víz vese,hólyag kék Merkúr észak

Az öt elem tanát, a Feng-shui és a kínai orvoslás is alkalmazza. Igyekszik az egyensúlyt megteremteni, a harmóniát helyre állítani az emberek életében.

 

Utoljára módosítva 2013.10.23.

Hagyj hozzászólást

*