Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Kínai tea szertartás

A kínai tea szertartás

Dátum: 22.12.2011

A  teázás szertartás Kínában egy különleges szertartás. Ugyanúgy mint a ahogyan a kínai horoszkóp is különbözik a nyugatitól, Kínában egy kicist másként teáznak mint ahogy azt mi tesszük itthon. Náluk nem csupán arról szól a teázás, hogy felforralják a vizet és egy bögrébe lógatott filterrel készült italt elkortyolgatják a kanapén tévénézés közben,

A szertartás lépésről-lépésre

A tea szertartás meghatározó szerepet tölt be a kínai kultúrában, és története több ezer évre nyúlik vissza. Közel 15 ezer teafajtát tartanak nyilván. A teakészítéshez olyan speciális eszközök kellenek, mint amilyen a kínai yixingi agyagkanna, a különféle csészék vagy a teatálca. Az eszközöket forró vízzel melegítik fel, azzal a céllal, hogy a legjobb ízt, illatot és színt hozzák ki a teából. A készítő szertartás külön érdekessége, hogy a művelet közben nem érintik meg kézzel a csészéket, mert az a vendég előjoga. Ezért egy különleges csipeszt használnak. Az ízek előcsalogatására egy érdekes módszert is használnak, a teát megsütik, méghozzá egy lopótök formájú úgynevezett kerámia huluval. Ettől a tealevelek felszíne megpörkölődik, megnyílnak, és egy csodálatos íz bontakozik ki már a huluban, még a forrázás előtt. Ezt követően a megsütött leveleket a kannába helyezik, majd következik az első felöntés. Ekkor a tea még nem fogyasztható, ez csupán a levelek tisztulását és az aroma megnyílását eredményezi. A második felöntést már fel lehet szolgálni, és következhet a teázás élménye, amelyet a kínaiak társaságban az igazi. A díszes csészék és edények minden család háztartásában megtalálhatók. A kínai teaszertartás során használt egyedi, kézműves eszközök önmagukban is gyönyörködtetnek, de a teáskanna faláról felszálló gőz látványa, a kiömlő víz csobogása és a tea illata egy kis időre feledteti a világ gondjait. A szertartás teljes nyugalomban zajlik, melynek kínai neve Gong Fu Cha, vagyis a tea nyugalma, ami messze túlmutat a mi mondhatni sekélyes teázási szokásainkon.

A keletre fordulás legtöbbször a harmónia megtalálásához visz közelebb bennünket. Tegyük ezt meg azzal, hogy tanulunk tőlük, és ha nem is tudjuk nap mint nap a fentebb részletezett hagyományos szertartás elvégzése, legalább jusson eszünkbe teánk kortyolgatása közben.

 

Utoljára módosítva 2013.10.23.

Hozzászólások lezárva