Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A misztika meghatározása

A misztika meghatározása

Dátum: 10.10.2012

A misztika szó szerinti jelentése  titokzatosság, rejtelmesség. A fogalom egyik lehetséges meghatározása szerint,  ez egy olyan spirituális állapot, amely teljesen szubjektív, hiszen egy  felsőbb hatalom, Isten jelenlétének megtapasztalását, illetve  ennek a transzcendentális állapotnak a lenyomatát jelenti az érzékelő személy lelkivilágában.  A miszticizmusnak a meghatározása nagyon nehéz, ugyanis ennek megtapasztalása minden esetben egyéni és mindig magán hordozza az illető személy kulturális és szociális hátteréből adódó előítéleteket és normákat. Valláselméleti szempontból, Istennel való teljes egyesülésnek azt a  titokzatos folyamatát nevezik miszticizmusnak,  amely során az egyén teljesen valósnak, reálisnak tekinti ezt az állapotot. A misztika minden vallásban jelen van, hisz a vallások és  a misztika eredete sok esetben összefonódik.  A miszticizmus eredetét arra az elméletre lehet visszavezetni,a mely szerint a természetfeletti erők uralják a világot és az emberi sorsokat. A miszticizmus, ezek mellett egy filozófiai elmélet is.

A misztika története és felosztása

A misztika története kettős, akárcsak a vallásé. Egy részről ismerteti a tényeket és az elméleteket, míg  más részről, tanulmányozza az ősi leírásokat, valamint magát a Szentírást, amelyen alapszik. A misztikát két nagy csoportra oszthatjuk, amely időben élesen elhatárolódik egymástól. Az egyik az ősi pogány misztika,  a másik meg a későbbi, keresztény misztika.  A keresztény misztika kezdete évezredekre nyúlik vissza, már az Ószövetségben is jelen van.

A kereszténység mellet, a keleti filozófiák már önmagukban is misztikusak. A Biblián alapuló nyugati világvallások csoportjában, három vallásban is (zsidó, keresztény, mohamedán)  léteznek misztikus irányzatok – a zsidó vallásban a kabbala, a keresztény vallásban a gnoszticizmus, a mohamedán hitben pedig a  szufizmus.

A misztika és a mágia

A misztikát mindenképpen meg kell különböztetni a mágia fogalmától, azonban mégsem választhatjuk szét, és nem beszélhetünk   két teljesen egyedülálló fogalomról. A misztika úgy határozható meg,  mint az Istennel való egyesülés,  azaz a lélek isteni szikrával való feltöltődésének a tudománya,  míg a mágia a léleknek a szellemekkel való érintkezésén alapul.

A mágia tulajdonképpen a szellemvilággal való kommunikációs és érintkezési forma, a szellemek erejét használja céljai megvalósítása érdekében, ezzel szemben a misztika az Istennel való kapcsolat létesítéséről, és ennek a tanításáról, tanulásáról szól.

Az okkultizmus is magába foglalja a misztikus iskolák tanításait, valamint a mágikus gyakorlatokat, egyes parapszichológiai  jelenségeket és szellemi irányzatokat. Az okkultizmus is a természetfeletti erőket tanulmányozza és használja, így az okkultizmus eredete is a természetfeletti erőkben vetett hitben rejlik.

Azok akik az okkult erőket a mindennapi gyakorlatban használják, gyógyítanak, jósolnak, mind szóra bírják a szellemvilágot. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, el kell sajátítani a mágikus gondolkodás és a misztika jellegzetességeit.

 

 

Utoljára módosítva 2013.10.24.

A felhasználók hozzászólásai (4)

erika a 02.03.2013

Tiszttelt Asztro show.Koszonom szepen meg kapttam az energetizalt szerencseermet Erika Romaniabol.Sok szerettel.

  Asztro Show a 01.10.2014

  Kedves Erika. Nagyon szívesen. Ha szeretné az érmét feltölteni szerencse energiákkal keresse Ágnest a 313 kódon, aki a legjobb erre. Hívja most! 0690633991 (485 Ft/perc)

zsanett a 19.10.2012

én azt szertném most megtudni eről a fiumrol hogy igazán szeret e negem vagy én vagyok az igaz szerelme meg hogy mi fog az életemben várni rám.

  Asztro Show a 01.10.2014

  Kedves Zsanett!
  Szandra jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 387. Párkapcsolati szakértő és lelkitanácsadó. Segíthet Önnek mivel numerológiával is foglalkozik.
  Hívja most! 0690633991 (485 Ft/perc)

Hagyj hozzászólást

*