Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A rúna és annak jelentése

A rúna és annak jelentése

Dátum: 21.11.2012

A rúna szó titkot, rejtélyt jelent. A germánoktól, vikingektől és a keltáktól erednek a rúnajelek, és i.u. I-II.században használták őket először. Hitük szerint a jeleket, Odin az okkult tudás félszemű istene adományozta az embereknek. ABC-ként is funkcionáltak, de használták jóslásra és vallási illetve mágikus célokra is. Sok hasonlóságot mutat az etruszk írásjelekkel, de még nem bizonyított a közös származás. Ma háromféle változata ismert, a germán futhark, az angolszász változat és a viking rúna ABC.

A rúna ABC, attól függően, hogy hol használják, 18-33 karakterből áll.

Legismertebb az un. FUTHARK rúnasor, amely 24 jelből tevődik össze és az elnevezése az első 6 rúna kezdőbetűinek az összeolvasásából ered: F (fehu) U (uruz) TH (thurisaz) A (ansuz) R (raido) K (kenaz).

A jeleket legtöbbször ékszerekbe, kardokba, használati tárgyakba vésve alkalmazták. Gyógyító és védelmező erőt tulajdonítottak nekik.

Bár nagyon sokáig használták őket, az idők folyamán lassan feledésbe merültek. Az ezoterikus körök kezdték el újra használni és népszerűsíteni. Elsősorban jóslásra használják, vagy rúnajellel ellátott nyakláncot készítenek, attól függően, milyen változást szeretne a megrendelő. A rúna jelek használata nagy odafigyelést igénylő mágikus tevékenység, a velük való foglalkozás elhivatottságot és türelmet igényel. Magunk is elkészíthetjük akár kövekre felrajzolva,akár  kártya lapra festve, de célszerű a használata előtt tapasztalt rúnamágus segítségét kérni.

Talán kevesen tudják, de a jeleket intonálhatjuk  ( énekelhetjük ) is, mintegy átrezegtetve egész testünkön, fokozva ezzel a jel hatását.

A legismertebb rúna jelek:

FEHU: a vagyon, jólét jele

WUNJO : öröm

JÉRA: aratás

Mint minden mágikus eszközhöz, a rúnákhoz is forduljunk tisztelettel, és akkor életünk megbízható segítői lesznek.

Hagyj hozzászólást

*