Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Álmok jelentése - A rémálmok

Álmok jelentése – A rémálmok

Dátum: 25.07.2013

Biztos mindenki emlékszik olyanra, amikor egy-egy rémálom után megizzadva, vagy éppen sírva, esetleg kalapáló szívvel riad fel egy szinte valóságosnak tűnő történésekből, aminek a hatása egész nap még kíséri. Lelőtték, menekült, vízbeesett és fuldoklott, vagy késsel megtámadták, sorolhatnám hosszasan a rémálmok sorát. Aki szerencsés az talán életében csupán egyszer-kétszer éli át, míg mások visszatérő álomként hosszasan szenvedhetnek tőle. De mik is ezek az álmok? Miért is álmodunk ilyeneket, és tényleg van jelentésük?

Több típusú álom létezik – az előjelző, a feszültséget feldolgozó vagy oldó álom – ezeknek tudat alatti félelmeink az alapja – és a vágyálom. A rémálmok besorolhatók ezek közül kettőbe is, a feszültséget oldó és az előjelző álmok közé. Bár az utóbbi létezésében sokan kételkednek, de ennél is többen már megtapasztalhatták személyesen, hogy néha előre megálmodunk fontos történéseket. Persze nem mindig ugyanúgy történnek a dolgok, mint álmunkban. Például egy megtörtént előjelző álmom, hogy áradáskor elsodorta a víz a kocsimat, én aggódva néztem magasabbról tehetetlenül, mire aznap összetörtek úgy, hogy akkor is csak szemlélője voltam az esetnek. Bár a valóságban benne ültem a kocsimban, de a történéseket befolyásolni nem tudtam: álló helyzetben belehajtottak az autómba, méghozzá nagy sebességgel.

De most vegyük is sorra, milyen tipikus rémálmok vannak, és azoknak mi is a jelentése, vagyis a szimbolikája.

Irányíthatatlanná váló közlekedési eszköz – félelem, hogy elveszítjük az irányítást.

Üldözöttség – egy félelmet keltő szituáció elől elmenekülnénk.

Bezártság, csapdába esés – nem találjuk a kiutat egy igen nehéz helyzetből.

Fuldoklás – elfojtott érzelmek, indulatok.

Ha végül megmenekülünk, vagy túléljük, például víz alatt is kapunk levegőt vagy végül sikerül kimásznunk a gödörből, az azt jelzi, hogy végül sikerül megoldanunk a válságos helyzetet.

Halál – akkor se aggódjunk, ha rémálmunk halálunkkal végződik, mert csupán egy életszakasz lezárását és egy új kezdetét jelzi. Más halála sem jelent soha valódi halálesetet, csak azt jelzi, hogy valamiért félünk az elvesztésétől.

A valódi halálesetet előjelző álom (nem a sajátunkat): a meszelés és a foghullás, de álmunkban a fogproblémák azt is jelezhetik, hogy képtelenek leszünk az akaratunkat érvényesíteni.

 

Hagyj hozzászólást

*