Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Az álmok jóslata

Az álmok jóslata

Dátum: 16.01.2012

Az álmok többségét nem sokkal azután látjuk, hogy lehunyjuk a szemünket, és a testünk megpihen, eljutunk a mély alvás, az úgynevezett REM állapotába.  Ebben az ellazult állapotban repülünk, utazunk, harcolunk, szeretünk és nevetünk. Mondhatnánk, hogy az agyunk ilyenkor megpihen, de tudományos kutatások igazolják, hogy az alvás nem egységesen érvényes az egész agyra. Vannak úgynevezett lokális alvások. Ilyenkor az agyunk egy bizonyos része alszik, más része pedig ébren van.

Az álmok zaklatottságán is mérhető, mennyire volt pihentető az éjszakánk. Persze nem mindenki emlékszik az álmaira. Az aki nem tudja felidézni mit álmodott, irigykedve figyeli azoknak a beszámolóit, akik emlékeznek az éjszakai kalandokra. Rengeteg felmérést végeztek az alváskutatók, hogy kiderítsék mi az oka annak, hogy van aki képes felidézni az álmait, és van aki semmire nem emlékszik. Többféle tudományos kérdőív és teszt elvégzése során arra a következtetésre jutottak, hogy a közérzetnek van a leginkább hatása arra, hogy mennyire emlékszünk álmokra. A kutatás azt bizonyította, hogy a jó közérzet segít abban, hogy felidézzük álmainkat.

Aki emlékszik az álmokra, megpróbálja őket értelmezni. Álmoskönyvek garmadája segít abban, hogy kifürkésszük, „ mit üzennek álmok”. A kérdés az, hogy üzennek-e egyáltalán bármit is, vagy csak egyszerűen a napi eseményeket dolgozzuk fel, és látjuk kevésbé lineáris illetve reális térben és időben. Különböző személyek álmainak szimbólumai lehetnek hasonlóak, de az értelmezés esetleges jelentése nagyon is egyedi. Ezért az valóban lehetséges, hogy a szomszédom is meg én is kígyóval álmodunk, de a szomszédomnak teljesen mást jelent mint nekem, hiszen mindkettőnkből mást vált ki egy a kígyó látványa. Én félek és irtózom tőle, ő pedig háziállatként terráriumban tartja őket. Ezért kétséges az álmoskönyvek álomkép értelmezései alapján elemezni álmok jelentését és ezekből messzemenő következtetéseket levonni.

Freud szerint is fontosak az álmok. Ő úgy gondolta, hogy az álmok sokat elárulnak a személyiségünkről. Bár tudományos kutatások nem igazolják, lehet, hogy a múltunk sőt talán a jövőnk is fellelhető az álmokban. Önmagunk megismerésében is nagy segítség lehet, ha feltárjuk álmainkat, ha beszélünk róluk, esetleg álomnaplót vezetünk. Így ellenőrizhetjük, hogy valóban vannak-e „ jövőbelátó álmaink”, álmodunk-e olyan dolgokról, amelyek a jövőben fognak bekövetkezni. Ha nem értjük álmainkat forduljunk bátran szakértőkhöz, a megfejtésben különböző jósok, tanácsadók segítségét is kérhetjük, ne menjünk el melletük, ne mellőzzük őket.

Hozzászólások lezárva