Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Álomfejtés

Az álomfejtés és az álmok típusai

Dátum: 10.12.2012

Az álomfejtés nem csak  az ősi népeket és jósokat foglalkoztatta, a régi és a modren kor  tudósai még nagyobb érdeklődést mutattak a téma iránt, de főként  híres pszichológusok próbálták megfejteni a jelentésüket.

A pszichológiában, pontosabban Freud szerint, az álmaikban, a tudatunkon kívül  lelki tartalmak fejeződnek ki. Szintén Sigmund Freud állította, hogy az álom mindig a vágyaink teljesítéséről szól , de ezek nem tudatos vágyak, hanem olyan késztetések amelyeket magunknak sem vallottunk be soha.

A tudat elfojtja ezeket a vágyakat, és a visszaszorítja őket a tudattalanba, de ettől nem szűnnek meg létezni, és továbbra is arra törekednek, hogy kielégüljenek, hiszen a vágy olyan lelki energiát ad, amely nyugtalanítja a lelket, az álom pedig azáltal, hogy  képileg megmutatja ezt, megvalósítja ezt az elfojtott vágyat. Az álomban tehát levezetődik a tudattalan vágyak energiája.

Az álomfejtésnek hagyományosan két fő módszere létezik: A szimbolikus módszer  és a kódolási módszer.

A szimbolikus technika  az álomnak a tartalmát vizsgálja meg, és ily módon valamilyen jelentést rendel hozzá. Minden embernek saját szimbólumrendszere van, ezért az álomfejtés is egyénre szabott. Figyelembe kell venni az álmodó érzelmeit is az adott álom során, illetve az egyéni szimbólumrendszert.

A kódolási módszerrel úgy fejthetőek meg az álmok, hogy különböző motívumokhoz egy-egy jelentést rendelnek, hasonlóan az álmoskönyv ábrázolásmódjához, ahol leírják, hogy egy-egy álomkép mit jelent.

Az álmok típusainak a meghatározása egy magyar származású pszichológus nevéhez fűződik, aki nem más mint Polcz Alaine. Ő is úgy tartotta, hogy minden ember más, ezért minden embernek más a tudatalattija is, így akár a hasonló álmoknak is lehetnek teljesen más jelentéseik két különböző személynél. Polcz Alaine ezért is vélte úgy, hogy az álmokat sorozatokban kell értelmezni nem pedig egyenként.

Polcz Alaine az álmokat  9 különböző típusba  sorolta:

 1. A mindennapi történésekről szóló álmok
 2. Ismétlődő álmok (Bizonyított, hogy ha felismertük a jelentésüket, megszűnnek)
 3. Rémálmok – a traumák újbóli átélése jellemzi őket.
 4. Konfliktusokat megjelenítő álmok.
 5. Problémamutató álmok.
 6. Problémamegoldó álmok.
 7. Jelző álmok –  betegséget is jelezhetnek
 8. Jósálmok
 9. Sugalmazott álmok – transzcendens tartalommal

 

Az álomfejtésben az is fontos,  hogy az álmainkat részletesen  le tudjuk írni, valamint hogy az értelmezéskor tartsuk szem előtt a jelen történéseit. Ha csak felületesen emlékszünk általában az álmainkra, javasolt az álomnapló vezetése, amelyet az ágya mellett kell tartania, hogy az ébredés után egyből felírhassa az álom minden egyes részletét, valamint így követni tudja a már említett sorozatokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

A felhasználók hozzászólásai (4)

attila a 31.10.2013

ez nagyon erdekes

  Asztro Show a 02.10.2014

  Kedves Attila! Örülünk, hogy tetszik a cikk amit írtak a jósok.
  Norbert kártyajóst és mágust ajánljuk Önnek, melléke: 525. Segíthet Önnek, személyreszabottan válaszolhat a kérdésekre.
  Hívja most! 0690633991 (485 Ft/perc)

Valentina a 27.01.2013

engem 6 éves korom óta követnek a szellemek.. akkor halt meg mamám..1 évig csak olyan volt h mondjuk lépéseket és súrlódásokal hallotam utána pedig 1x mamám leült az ágyamra és elkezdte simogatni az arcom (onnan tudtam h ő volt az h láttam őt ) utána ő nem jött.. hanem mindig más más szellemek követnek.. sokszor csak beszélnek hozzám de van mikor meg is jelennek..tudom elég hihetetlen de igaz.. bár lehet csak 1 szellem követ különböző alakokban.. van h 1 emberi rodhatt fejet látok magam előtt(még bűzlik is) meg h több fejet is a függönyön vagy akárhol.. meg olyan is h 1 egész szellem akarna rám támadni olyankor bebujok az ágyba alszok xd 3x volt olyan h hajnali 3-kor pont mikor a gép előtt ültem.. 1x csak meg dermedtem és olyan szavakat kezdtem mondani amiket nem értettem aztán ellepték az egész házat a szellemek (láttam is érzékeltem is őket meg közbe furcsa dolgok történtek) utána pedig nagyon sok időbe telt míg el tüntek(órákba míg a naggya viszont 1-2 volt h 1 hónapig is velem maradt(kivéve azt ameik amugyis velem van mindig)) nem birom megszokni és általába mindig akkor történek ilyenek amikor elkezdek foglalkozni vele bár van amikor már a nélkül is..lehet h nem hiszi el viszont nem érdekel le irtam az igazságot és kész.. ennyi

  Asztro Show a 01.10.2014

  Kedves Valentina!
  Tündér Lili jósnőt ajánljuk segítségül Önnek, melléke: 954. Médium és spiritiszta.
  Hívja most! 0690633991 (485 Ft/perc)

Hagyj hozzászólást

*