Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Babonák péntek tizenharmadikán

Babonák péntek tizenharmadikán

Dátum: 27.01.2012

A babonák leginkább ezen a napon vannak jelen az életünkben, ha péntek van és 13-a sokan bezárkóznak, és még a boltba sem hajlandóak elmenni ezen a napon, mások viszont tudomást sem vesznek arról, hogy éppen milyen nap és hányadika van. Egy dolog közös a két embertípusban: mindketten pontosan tudják, hogy péntek 13-a szerencsétlenséget jelent. Annyi a különbség, hogy a babonák emberek (kutatások szerint közel 60 millióan) elhiszik, hogy bajt hozhat ez a nap és komoly jelentőséget tulajdonítanak neki. Az, hogy mennyire veszik komolyan az emberek ezt a napot, számszerűen is mérhető, és kiderül a statisztikákból, amelyek arról készültek, hogy miként módosulnak az emberek szokásai ezen a bizonyos napon. Kevesebb éttermi foglalás, kevesebb vásárlás a plázákban, kevesebb utazás és szállásfoglalás. Egyszóval a gazdaság is megsínyli ezt a napot. A pszichológia Friggatriszkaidekafóbiának nevezi a péntektől való félelmet és Triszkaidekafóbiának a tizenháromtól való babonás rettegést. Több elmélet is létezik a babonák eredetére vonatkozóan. Az egyik feltevés azt véli a babonák kialakulásának hátterében, hogy Jézust pénteken feszítették meg, és az utolsó vacsorán tizenhárman voltak jelen. Egy másik elmélet abban látja a babonák gyökerét, hogy éveken keresztül a pénteki napon hajtották végre a kivégzéseket ez volt a „ hóhér napja”, ez persze nem magyarázza meg a 13-as számot, és azt sem, hogy a XXI. században, amikor a nyilvános kivégzések ideje régen lejárt, miért tart még mindig 60 millió ember ettől a naptól.

A babonák semlegesítése

Márai Sándor szerint „A pénteket, a tizenhármat….a gnosztikusok hozták világunkba, a korai kereszténység Rómába tóduló, gyülevész és zagyva szekták, szíriaiak és alexandriai csepűrágók, kancsi szövegmagyarázók, habzó szájú és sunyi rajongók. „A babona eredetét illetően csak találgathatunk, talán Márainak van igaza, talán a keresztény szimbólum az oka, bárhogy legyen is, mai kifejezéssel élve, nagyon jó volt a marketing-terv, és ezért tudja még mindig sakkban tartani emberek millióit egy nap és egy szám. Ha babonák miatt félünk a péntek tizenháromtól, akkor egy másik babonával talán semlegesíteni tudjuk a hatását. Fogjunk egy marék sót és a bal vállunk fölött úgy dobjuk a hátunk mögé, hogy közben nem fordulunk hátra. És ha ez sem segít akkor josok,tanácsadók segítségét is kérhetjük. Ha tudjuk előre, hogy mire számíthatunk a legközelebbi péntek tizenharmadikán, akkor már nem lesz mitől félni, hiszen ha pontosan tudjuk mi vár ránk ezen a bizonyos napon, fel tudunk rá készülni, az esetlegest bajt elkerülni.

A felhasználók hozzászólásai (2)

vizsik a 28.10.2013

Mi a régi könyv helyett egy 1958. Október 6-os kiadásù könyvet használunk. Így is mûködni fog?

    Asztro Show a 18.09.2014

    Kedves ! Ha többet szeretne tudni erről a témáról, Ágnes jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 313. Hívja most! 06 90 633 991-es számon (485 Ft/ perc) .

Hagyj hozzászólást

*