Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Bagua módszer a Feng Shuiban

Bagua módszer a Feng Shuiban

Dátum: 18.12.2013

Bizonyára mindenki hallott már a Feng Shui módszerről, azaz a lakás- és térrendezés ősi filozófiájáról. Többféle irányelv is kialakult az idők során, melyeknek célja mindig az volt, hogy a környezetünkben lévő tárgyak elrendezése harmonikus legyen. Ahogy a mágiában Hermész Triszmegisztos kijelentette, hogy minden ami lent van, megegyezik azzal, ami fent van, illetve fordítva, a Feng Shui elvei éppen ugyanígy utalnak arra, hogy minden, ami kint van, megegyezik azzal, ami bent van. Azaz, azzal, hogy lakásunkat, szobánkat, életterünket bizonyos elvárások szerint rendezzük be, hathatunk életünk minden területére, például az egészségre, a sikerre vagy akár a szerencsére is.

 

A Bagua módszer a Feng Shui egy elterjedt és viszonylag könnyen megvalósítható ágazata. 8 szimbólumon alapul, melyet gyakran csak trigrammoknak nevezünk. Mindezt egy úgynevezett Bagua térképen ábrázolják. A lényege ezeknek a szimbólumoknak az élet nyolc területére való ráhatás, melyekre életfeladatokként is gondolnak. Ezek sorban a következők: karrier, barátok, gyerekek, házasság, hírnév, gazdagság, egészség, tanulás. Mindegyikre egyforma figyelmet kell szentelni, különben életünk folyama törvényszerűen megreked. Természetesen minden életszféra többféleképpen értelmezhető, így például a gyerekek szimbóluma a Feng Shui szerint a kreatív ötletek helye is, tehát a lelki gyermekekre is utal. A gazdagság sem csak pénzben mérhető, sokkal inkább abban, hogy meg tudjuk-e adni magunknak a szükségleteinket.

 

A térrendezés ma egyszerre könnyebb és nehezebb is. Míg a klasszikus Feng Shuiban nem találjuk meg például a számítógép vagy a szórakoztató centerek helyét, addigra ma már rengeteg modern elképzelés született arról, hogyan érdemes elhelyezni, akár minimális lehetőségek között is eszközeinket. Japánban gyakran már az építkezésnél is figyelnek arra, legyen szó bármilyen kicsi garzonlakásról is, hogy az ablakok megfelelő oldalra nézzenek. Ez nálunk kevésbé van így, de még az olyan kisebb, vagy belső átalakítások is eredményre vezethetnek, amiket lehetőségünk van megoldani. A lényeg, hogy mindezt úgy végezzük, hogy utána jobban érezzük magunkat otthonunkban, szemeinknek jól essen a változás, és persze utána is minden kézre álljon. A Feng Shui az egyszerűség elvén működik a leghatékonyabban.

 

Ahhoz például, hogy békét és nyugalmat vonzzunk be otthonunkba érdemes a hálószobát úgy kialakítani, hogy ágyunk ne legyen szemben az ajtóval, sem pedig tükrökkel. Az elektromos készülékeket mellőzzük, például a mobilt éjjelre mindig vigyük ki a szobából. Ha számítógépünknek is ebben a szobában kell lennie, helyezzük azt egy átlósan lévő sarokba, de még jobb, ha munkára vagy szórakozásra van egy külön helységünk. Fontos az is, hogy ajtók egymással ne legyenek szembe, mert azzal átjárót biztosítunk a negatív energiáknak, melyek nem hagynak minket koncentrálni. Ezen kívül érdemes egy meditáló vagy lélegző sarkot is kialakítani, ahol figyelmünket se televízió, se semmi nem tereli el. Ha ide letelepszünk néhány percre naponta és a lélegzetünkre figyelünk életünk már attól megváltozott ütemben fog zajlani, hogy újra és újra tudatosítjuk önmagunkat.

 

A Bagua Feng Shui módszer azért különleges, mert egyszerre ad fogódzót az élet minden területén. Mindenre van megoldás, csak kis lépésekkel meg kell azt találnunk. Ha problémáinkon való rágódás helyett elkezdünk kifelé összpontosítani, környezetünket megfigyelni, és elérhető változtatásokat végezni benne, már attól minden kicsit új megvilágításba fog kerülni. Idővel pedig a körülöttünk lévő tárgyak energiái bevonzzák majd a számunkra optimális megoldási lehetőségeket is. Bár a tér rendezettsége nagyon fontos, elengedhetetlen, hogy önmagunkban is rendet tartsunk, így teljesítve ki mind a nyolc sorsfeladatot.

Hagyj hozzászólást

*