Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Ezotéria vagy tudomány?

Ezotéria vagy tudomány?

Dátum: 11.06.2013

Sokan esnek abba a hibába, hogy választani akarnak az ezotéria és a tudomány között, még többen pedig abba, hogy minden mélyebb ismeret nélkül dogmatikusan csupán az egyikben hisznek. Szerencsére létezik egy másik szélesebb réteg is, akik tudják, hogy mindkettőnek helye van az életünkben.

Hisz hol lenne a művészet intuíció és vallásfilozófiák ismerete nélkül? Vagy a mai pszichológia tudománya Freudnak és Jungnak az álmok és a tudattalannal foglalkozó kutatásai nélkül? Sőt Carl Gustav Jung a maga idejében -1900-as évek eleje – az asztrológiát is tudományként ismerte el. Le is írva, biztos benne, hogy a jövőben hivatalosan is megkapja e státuszt. És még akkor nem beszéltünk dr. Hamer rákkutatóról és az Új medicína című könyvéről – amelyben korszakalkotó felfedezéseket ír le az életviteli traumák és a rákbetegségek kialakulásáról -, továbbá Bert Hellingerről, akire vándorpüspökként olyannyira hatott a dél-afrikai zuluk kultúrája, hogy a gyógyító terápiáit az ősök tiszteletére alapozza.

Vagyis a zulu ősi kultúrát és a mai modern pszichoterápiás gyógymódokat ötvözve alkotott egy új terápiás irányzatot. De nem hagynám ki a magyarokat se ebből a listából. Szondi Lipót (Freud és Jung kortársa) nevét is meg kell említeni, aki először említi a családi tudattalan létezését generációktól függetlenül, és ennek segítségével megalkotta egy egész világon ismert tesztsort, a Szondi-tesztet. De a mai kutatók közül is számos nevet sorolhatnák, fizikusokat, orvosokat, akik keresik a tudományos magyarázatokat a ma még ezotéria fogalomkörébe tartozó megmagyarázhatatlan dolgokra. Hiszik és elismerik ezek létezését, de még tudományos magyarázattal nem szolgálnak, akárcsak a régmúltban az elektromos áramra vagy hogy a Föld gömbölyű.

Természetesen az ezotéria hírnevének nem tesz jót a sok kókler sem, és azok sem akik pénzhajhászás céljából űzik csupán ezt a „mesterséget”. Ez olyan, mint amikor egy gyógyító vagy vallási közösség az anyagiakra irányítja a figyelmét a hite helyett. Persze minden szolgáltatásért fizetni kell, csak az érték és az ár legyen egyensúlyban, tehát valós segítségről vagy tanácsról legyen szó.

Mindenesetre egy biztos. Tudomány és ezotéria mindig is lesz, mert amit az ezotériából bebizonyítanak tudományosan, az valószínűleg átkerül a tudományok közé, de mindig maradnak majd új és újabb megmagyarázhatatlan dolgok, amelyek viszont tovább bővítik majd az ezotéria fogalomkörét. Nagyon sok tudós kutatja ma is a még ezotéria fogalomköréhez tartozó területeket. Az interdiszciplináris – tudományterületek közötti kapcsolat – kutatói folyamatosan dolgoznak együtt több témában is.

 

 

Hagyj hozzászólást

*