Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Farsangi hagyományok

Farsangi hagyományok

Dátum: 18.01.2012

A hagyományok szerint az igazi farsangot a farsang-vasárnap, a farsang-hétfő és a húshagyó-kedd alkotja. A három záró napot “farsang farkának” nevezik. Ezek a mókázás napjai. „Felkötjük a farsang farkát” – mondták az idősebb emberek. Farsang hétfőn a hagyományok szerint szokás volt az „asszony-farsang” megszervezése, amikor a lányok, asszonyok férfiruhába bújtak, és férfi módra mulattak egész nap. A hamvazó-szerda utáni csütörtökön felfüggesztik a böjtöt, hogy elfogyasszák a megmaradt farsangi ételeket, ezt nevezzük amai napig torkos vagy tobzódó csütörtöknek a hagyományok szerint. Ez tehát az eredete azoknak a hagyományoknak, melyet a hazai éttermek élesztettek újra nemrégen. Ilyenkor jelentős kedvezményekkel várják a vendégeket. A „Torkos Csütörtök” idén február 16-án lesz! Nálunk a legismertebb, hagyományok  megőrzője, a farsangi mulatság a mohácsi busójárás. A hat napig tartó farsangolás első szakasza a csütörtöktől szombatig tartó kisfarsang. Legjellegzetesebb figurái a Jankel-ék, a “busó növendékek”, akik maskarába öltözve járják a várost, riogatják az embereket, meghúzgálják a lányok, asszonyok haját, és lisztet szórva okoznak általános riadalmat. Az események legkedveltebb pontja az esti máglyagyújtás, ahol a busókkal összefogódzkodott vendégek, farsangolók a tűz körül táncolnak. A hétfői napra inkább a pihenés, az alvás, és a későn kelés a jellemző, valamint a mulatság kellemetlen velejárójának, a másnaposságnak a kezelése. E napon zajlik az igazi busójárás, a házról házra járással. Kedden, “farsangfarkán” zajlik a téltemetés hagyományok. Ekkor új máglya épül a vasárnap elégetett helyén, amelyre rákerül a híres farsangi koporsó, és este együtt ég el a tűzzel.

Ha teheti, vegyen részt ebben mágikus a mulatságban, hogy átélhesse a szülei, nagyszülei által éltetett hagyományt, és a torkos csütörtök ne csupán egy éttermi dőzsölés legyen.

 

A felhasználók hozzászólásai (2)

Peti a 13.12.2013

Hát igen, csak az a baj, hogy a kötést csak az tudja levenni aki csinálta, mivel utána levédi saját mágiával, ami oldhatatlan. Csak ő általa! Aki meg mást állít az a pénzbehajtó:)

    Asztro Show a 23.09.2014

    Kedves Peti! Ha többet szeretne tudni erről a témáról, Xalen jósnőt ajánljuk Önnek, melléke:453. Tapasztalt szakértő. Hívja Most! 06 90 633 991-es számon (485 Ft/ perc) .