Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Gyermekhoroszkóp - Kos

Gyermekhoroszkóp – Kos

Dátum: 19.12.2013

Szülőnek lenni sokszor nehéz feladat, hiszen bennünk is sok sérülés és fájdalom él, amitől viszont szeretnénk gyerekünket megóvni. Tanítgatjuk őt arra, mi a helyes, helytelen, miközben hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy ezek a mi értékeink, s nem biztos, hogy egyeznek az ő igényeivel, képességeivel. De milyen típusú gyereknél mi a helyes módszer? Ez a sorozat ehhez igyekszik kapaszkodókat nyújtani.

Kos-gyerek

A Kos harcos típus, a horoszkóp szerint, ami már gyerekkorban látványosan megnyilvánul. A küzdelemhez viszont rengeteg energiára, akaratra van szüksége. Már csecsemőként is hihetetlenül élénk, mozgásfejlődése is gyorsabb az átlagosnál. Később újabb vonásait is megmutatja: nem szereti a korlátokat, nem tud hosszú ideig egy helyben maradni. Már pár hónaposan feltűnhet gyakori helyzetváltoztatása. Ő az a típus, aki könnyebben megnyugszik, ha babakocsiban tologatjuk.  Később sem tűri jól a bezártságot, a járóka ellen élénken tiltakozhat. Amint megtanul mászni és járni, folyamatosan mozgásban lesz.

Rendkívüli akarata miatt nehezen irányítható. A szüleinek fontos ezt és mozgásigényét tiszteletben tartani, mert ellenkező esetben felgyülemlett energiáit könnyen agresszivitással vezeti le. Ez akár a durvaságig is fajulhat. Ezzel együtt – mint minden gyermeknek – szüksége van a szülői következetességre, csak a határok legyenek a megszokottnál tágasabbak, de pontosan kiszámíthatók. Ha nem érzi ezen határok meglétét, akkor provokatív viselkedésével követeli ki őket. Ne felejtsük el, egy erős akaratú gyermeknek szüksége van az erős akaratú mintára, aki nem enged könnyen, de nem is állít fel túl sok szabályt, tilalmat. Főleg az apa személye a meghatározó számára. Ha gyengének érzi szüleit, környezetét, könnyen „házi zsarnokká” válhat.

Önállósági törekvései már szintén kicsi korában megmutatkoznak. Nehezen tűri az irányítást, ezért célszerű bevonni a döntésekbe. Például nem azt mondjuk, hogy menj fogat mosni – mert ez dacot kelt benne, kihívásnak értékeli, s ő az, aki minden szeretete ellenére szívesen megküzd akár a szüleivel is -, hanem helyette megkérdezzük, hogy most akarsz fogat mosni, vagy lefekvés előtt?

Vezéregyénisége született tulajdonsága, már csak az alkalmazkodóképességét kell fejleszteni, hogy jó vezető váljon belőle. Erős benne a versenyszellem is, amit kihasználhatunk a sport mellett a tanulásnál is – Ki tanulja meg gyorsabban a verset? – felhívásokkal. Rivalizálásra való hajlamát tényleges versenyhelyzetekben képes csak levezetni, emiatt fontossá válik az életében a sport, illetve azok a játékok, ahol valóban megküzdhet társaival, akár testi, vagy szellemi szinten. A vereség dühöt, agressziót válthat ki belőle, de meg kell tanulnia veszíteni is.

Bár hírtelen, lobbanékony, sőt sokszor erőszakos, de soha nem alattomos. Mindig nyílt, egyenes, szókimondó. Azonban hajlamos az arányvesztésre, időnként szemtelenné is válhat. Sok baja, kellemetlensége származhat ebből. Leszoktatni teljesen soha nem lehet róla, de tapintatosabbá tenni igen, hiszen nem akar szándékosan fájdalmat okozni senkinek.

Csak rövid ideig tud koncentrálni, ezért rövid távú célokat kell számára kijelölni. Nem jellemzi a türelem, precizitás, alaposság. Ha túlzottan ezt várjuk el tőle, azzal önbizalomhiányt ébreszthetünk benne, ami ismét konokságot, dacot válthat ki belőle. Sok terve van, sok dologba belekap, de hamar megszűnhet az érdeklődése az adott téma iránt. A szülőknek óriási türelemre van szükségük és következetességre, hogy a tervezett dolgait végrehajtsa. Jobb ezeket több ütemre tervezni, közbeiktatott pihenőkkel.

A túlzott szigor, vagy épp a gyenge szülői akarat tinédzserkorban visszaüthet, mert olyan társaságban kereshet magának „menedéket”, amely veszélyt jelenthet számára, különösen, ha figyelembe vesszük tüzes temperamentumát, veszélyhez való vonzódását.

 

Hagyj hozzászólást

*