Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Gyermekhoroszkóp - Rák

Gyermekhoroszkóp – Rák

Dátum: 21.01.2014

A Rák énünk felel meg az otthonosság melegségének a horoszkóp szerint. Emiatt a kicsiny Rák is hihetetlenül érzékeny, szeretetre éhes, támaszra szoruló. Alapvetően az érzelmei motiválják, emiatt erős empátiával reagál környezetére, különösen az anya érzelmeire. A szülői elfogadás talán egyik jelnél sem ennyire fontos, mint itt. Nehezen viseli a zajt, a nyüzsgést.

Nem szereti maga körül a változásokat, ő viszont folyamatos változásban van. Ha a hétfőn azt állítja, hogy kedvence a piros pulóvere, nem biztos, hogy azt pénteken is hajlandó felvenni. Viszont erősen ragaszkodik a megszokott környezetéhez, ez jelenti számára a stabilitást. Ha túl sokáig van távol az otthonától, kiságyától, könnyen ingerlékennyé, síróssá válik.

Ragaszkodó és támaszra szoruló. Erősen kötődik a szeretteihez, legyen az szülő, nagyszülő, testvér, kisállat, vagy akár azok tárgyak. Gyűjtögető hajlamát a környezetének el kell fogadnia, csak a szélsőségeknek kell határt szabni, mert különben a lakást raktárrá változtatja. Azonban nem szabad selejtezni a tudtán kívül, mert az ilyen „veszteségek” olyan traumát okoznak benne, ami felnőtt életére is kihat. Fokozza a már egyébként is erős félelmeit, amitől túlzottan aggodalmaskodóvá és túlféltővé teheti

Erősen kötődik az édesanyjához, fontos, hogy vele stabil kapcsolata legyen. De hajlamos átvenni az anya szerepét a családban. Ez még akkor is megjelenhet, ha fiúgyerekről van szó. Ez az anyáskodó magatartás különösen megjelenik a kisebb testvérekkel, gyerekekkel való viszonyában.

Fejlett empátiája, intuíciója túlérzékennyé teheti. Hajlamos más problémáit sajátjaként megélni. Felszínes nyugtatás vagy a figyelemelterelés nála nem jó megoldás, mert érzelmileg összezavarja. Szüksége van az őszinteségre, arra, hogy szülei világosan megmondják neki, mit gondolnak, éreznek. Túlérzékenysége miatt nehezen viseli a kritikát, hamar megsértődik és hosszú ideig képes duzzogni. Sose kritizáljuk, mert önbizalmát könnyen aláássuk, és azt gondolja magáról, hogy ő nem szerethető. Ezért az építő jellegű kritikát alkalmazzuk nála, mint „te szép és okos vagy, nem illik hozzád az, amit tettél”.  Vagy „szeretlek, de haragszom, amiért nem fogadtál szót”. Meg kell tanítani arra, ha megszidjuk az nem jelenti azt, hogy nem szeretjük. Dicsérettel amúgy nagyon jól lehet motiválni.

Kiválóan ért az érzelmi zsaroláshoz, ha másként nem, hát betegségek produkálásával. Ha ezzel az eszközzel eredményeket ér el, később megkeserítheti vele szülei és saját életét is.

Erős akaratú, de félénk, gátlásos. Akaratát csak a jól ismert közegben tudja érvényesíteni. Közösségben először visszahúzódó, majd lépésről lépésre, szinte észrevétlenül veszi át az irányító szerepet. Az iskolában azokban a tantárgyakban tud jól teljesíteni, amit olyan ember tanít, akit szeret és aki őt is el tudja fogadni. Emiatt a pedagógus személyét kell figyelembe venni, nem az intézmény jó hírét. Hibakereső módszerre gátlásai csak erősödhetnek, amik konfliktusokban jelenhetnek meg. Védekezésként kifinomult eszközökkel bárkinek az „idegeire tud menni”, függetlenül a korkülönbségtől. Élénk mimikával rendelkezik, „ami a szívén, az arcán-típus. Sokszor kap olyan kritikát, hogy „pofákat vág”. Nem szándékosan teszi, ő ilyen és ilyen is marad. A legnagyobb gond az, hogy feszültségei a testi-lelki egészségére mehetnek. A stresszhelyzeteket nagyon nehezen viseli, ilyenkor azt tapasztalhatjuk, visszaesik egy korábbi fejlődési szakaszba, az sem ritka, hogy csecsemőt kezd el játszani. A szülő feladata felismerni és megkeresni a viselkedése mögötti problémát – lehet ez iskolai, baráti, stb. – és nagy türelemmel, kitartással feloldani. Jobban lehet hatni rá egy öleléssel, simogatással, közös énekléssel, játékkal, mint hosszú beszélgetésekkel.

Szégyenlős, gátlásos, el kell hát fogadni, hogy nem szeret mások előtt pucérkodni, még az óvodai közös öltözködés is megviselheti. Ha környezete erre nincs tekintettel, annyira felerősödhetnek gátlásai, hogy felnőttként a szexualitásában zavar léphet fel. Nem szereti azt sem, ha intim területeibe mások behatolnak. Ki nem állhatja a váratlan látogatókat, főleg, ha azok nem tisztelik a kuckóját, kiságyára ráülnek, kedvenc játékait fogdossák. Bár szívesen fogad vendégeket, de arra lelkileg fel kell készülnie. Egy Rák-gyerek a Hófehérke-mese után meg fogja kérdezni „honnan vette Hófehérke a bátorságot arra, hogy bemenjen a törpék házába, ráadásul még az ágyukba is befeküdjön?”.

Imádja a konyhát, szeret ott tevékenykedni. Szívesen játszik társaival is családjátékokat. Nem szabad hát megijedni attól, ha a kisfiúként főzni, babázni szeretne, nem okoz ez problémát a nemi szerepe felvállalásában.

Mindegy, hogy fiú vagy lány, ha biztonságot adó szeretetteljes családban nő fel, úgy gyengéd, gondoskodó, családcentrikus felnőtté válik.

 

Gyermekhoroszkóp – Kos

Gyermekhoroszkóp – Bika

Gyermekhoroszkóp – Ikrek

Hagyj hozzászólást

*