Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A jóslás és jövendőmondás

A jóslás és jövendőmondás

Dátum: 21.11.2011

A többezres emberi történelemben, sok jóslási  módszer fejlődött ki. Ezekből valamennyi régóta elfelejtődött, de sok ezek közül még ma is él.

A jóslás létezik amióta az ember létezik, amióta létezik a vágy hogy megtudjuk a fontos események eredményeit és ezért a jövőbelátás vagy jövendő jóslás  múltba terjed vissza.

 

A jóslás kezdetei

A jövő titkait az ősi népek az állatok viselkedéseiből, madarak repüléséből vagy jelek olvasásábol, tűz nézéséből, áldozat olvasásábol fejlesztették ki ebben mindenféle ősi képességek segítettek, mint például az álmok értelmezése, rúnák, csontok és többféle kövek és ágacskák dobálása. Amikor jósnőre gondolunk, egy roma-asszony üveggömbbel jut az eszünkbe, de ezeken a területeken a leggyakrabban használt módszer a jóslás elvégzéséhez a kávé zacc, a kártyák és a bab olvasása.

A jóslás, jövendőmondás  segítségével és a jövőbe való nézzésel mégsem mindenki foglalkozhatott. Erre a munkára leginkább azok lettek kiválasztva akik kiemelkedtek a többiek közül. Egyes népek azt hitték hogy csak a felnőttek kaphatták meg a jóslási erőt, a mások pedig a gyermekekben látták a jövendő jósokat (látnokokat) és az ő ügyességüket fejlesztették és finomították.

 

A jóslás technikák

A jós  maga választotta ki az eszközöket és a jóslás  módszerét, javára szolgált ha előrejósolta a fontos eseményeket, mint például a földrengéseket vagy árvizeket. A történelemben a legismertebb jóshely a Delfi jósda, ahol az Apolló istennői transzba estek a földalatti párák hatására és nem sok értelmes szavat mondtak ki melyeket azután a papok próbáltak megfejteni.

A franciai barlangokból származó rajzok azt mutatják hogy 15000 évvel ezelőtt is, a próféták ereje a közösség jólétére volt használva. A Stonehenge, egy az első szenthelyek közül amelyben az ős druidák az asztrológiai tudásukat használták a jövő jósolásához.

Az asztrológia és más jövendő jóslási módszerek népszerűsége ma is, az emberi elfogultságot az egyéni sorsok iránt mutatja, ami jellemző a modern és a nyugati társadalomra.

 

Utoljára módosítva: 2013.12.12.

Hozzászólások lezárva