Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

A medve hiedelem hagyomány

A medve hiedelem hagyomány

Dátum: 15.02.2012

Ez a hagyomány szinte minden népnél jelen van már évszázadok óta. Idén szokatlan hideg érkezett. Az időjárás fontos kérdés számunkra, tudni szeretnénk vajon meddig tart a tél, meddig tart a fagy. Létezik egy hagyomány, amely a medve viselkedéséhez kapcsolódik, és segít a válaszban. Erről szólnék pár szót.

Kijön-e a medve a barlangjából január 25-én? – hangzik a hagyomány és ezt a kérdést tették fel régen, Pálfordulás napján az emberek. Ma erre már csak gyertyaszentelő napján kerül sor, talán. Tudnunk kell, hogy e hagyománygyökerei Erdélyben találhatók, de a szálak onnan tovább vezetnek, Jókai Mórhoz.

A hagyomány eredete

Sokak szerint a nagy mesemondó fantáziájában született meg az időjós medve máig élő alakja. Jókai Mór, Az új földesúr című regényben így ír: “Gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavasz-kék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik, és talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább, mert akkor ez még csak a tél kacérkodása.”

Az érdeklődő kutatók már a 19. században utánanéztek, mi igaz a szóbeszédből, mert a 17. századtól ismeretes a hagyomány, hogy ha gyertyaszentelőkor megcsordul az eresz, még visszajön a tél. Tehát őseink azt kívánták, inkább legyen e napon farkasordító hideg, s legyen vége a dermesztő télnek minél előbb! Azt, hogy honnét vette Jókai a kárpáti medvék időjós hírét, nem tudjuk. Nem valószínű, hogy ismerte volna a Volga középső folyásánál élő cseremiszek jóslását, hagyományát akik valami hasonlót hisznek. Szerintük, ha a medve Prokov ünnepén a barlangjába megy, hideg lesz a tél, de ha Prokov ünnep után megpillantjuk a mackó lábnyomait a hóban, enyhe tél fog következni.

Ha valakinek sikerült hát mostanában megfigyelni a medvét, visszavonult-e vagy sem, hogy téli álmát aludja, ideje szóva tenni! Mi kiváncsian hallgatjuk a beszámolót…

Hagyj hozzászólást

*