Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Tibeti jósda

Tibeti jósda

Dátum: 26.09.2012

A tibeti jósda egyes források szerint évezredes hagyománnyal bír. A tibeti mesterek megkérdőjelezhetetlen tisztelettel bírtak, a mai napig kikérik az mesterek véleményét a fontos döntések meghozatala alkalmával.

A tibeti, azaz a Nechung jósda, valójában a tibeti állami jósda, bár a jósda aktuális jósa a Dalai Lámával együtt, napjainkban száműzetésben él Indiában. Annak idején, még a száműzetés előtt, ez a jós volt a Nechung kolostor vezetője  is egyben.  A tibeti jósok jóslatai és a jövendöléseik már évszázadok óta óriási szerepet játszottak az állam életében és az állami döntéshozásban. Az tibeti jósok  lehetnek férfiak és nők egyaránt, a hagyomány szerint ők közvetőként szolgálnak, a természet ereje és az anyagi világ között.

 

A tibeti jóslás

Tibetben különféle jóslásokat alkalmaztak és alkalmaznak még ma is, a jövő kifürkészésére. Ide tartozik a már világszerte is ismert tibeti asztrológia, valamint a kockajóslás Manjushri-val, amely a bölcsesség és tisztánlátás istenével állt állítólag összefüggésben, aki segített a jósoknak a jövő titkainak a felfedésében. Ez úgy történt, hogy a kocka hat oldalára felfestették Manjushri Isten szent mantráit: AH, RA, PA, CA, NA, DHI. Ezeket aztán különbözőféle képpen értelmezték a kivetéstől függően.

 

A tibeti asztrológia

A tibeti asztrológia is az ősi buddhizmus kultúrájában gyökerezik, a VII. századi Indiából.  Az ókori buddhista tanítás szerint a karma a történések hatásainak, az erkölcsi törvénye. A tibeti asztrológia által készített horoszkóp, sokak többet jelentett, mint a személyiség elemzése vagy pusztán sorselemzés. A tibeti asztrológusok azt vallották, hogy semmi sem eleve elrendelt az életünkben, azonban némely a tulajdonságink és életkörülményünk mégis adott a születésünk alkalmával. Hittek abban, hogy ezekből a megadatott körülményekből, minden ember képes a lehető legtöbbet kihozni, ha akarja és így a sorsát maga átalakítani úgy hogy teljes életet élhessen.

Ezoterikus szempontból a tibeti asztrológia, a Buddhizmus tanításával és tibeti Bon hagyománnyal van szoros kapcsolatban. A 12 bölcsesség útjának a hitén alapszik, amely szerint minden embernek megvan az életfeladata, melyet teljesítenie kell az élete folyamán. Ezen kívül ez az asztrológia szintén alapszik még a múlt élet leírásában is.  A tibeti horoszkópban, a születési dátum nem csak azt határozza meg, hogy melyik jelhez tartozunk, hanem azt is, hogy milyen a karmánk és milyen sors vár ránk az életünk folyamán.  Azonban, ugyanakkor, nem azt hangoztatja, hogy az életünk elrendelt és hogy nem vagyunk képesek uralni a sorsunkat, hanem hogy minden szituációban van választási lehetőségünk, több út közül választhatunk, melyek különböző nehézségűek lehetnek.

A tibeti jósda jövendőmondói mindenképpen egy olyan kultúrát hagytak maguk után, melynek a célja az, hogy segítsen az embereknek kiválasztani a saját útjukat, amely számukra a legjobb és így lépesek legyenek elérni azt hogy tudatosabban éljék le az életünket.

 

Hagyj hozzászólást

*