Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Valentin napi hagyományok

Valentin napi hagyományok

Dátum: 14.02.2012

Az új hagyományok szerint, már éve ismét ünnepeljük a Valentin napot, és már sokan tudják, hogy az angolszász Valentin nálunk Bálintnak felel meg. Bálint alakja egy szimpatikus, hősies és legfőképpen romantikus figurát sejtet. I. Gelasius pápa 498-ban rendelte el az ünnepét, s Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje lett. A római katolikus naptár szerint 1969-ig az ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából.

 

A Valentin napi hagyományok világszerte

Az angolszász országokban ezen a napon tartják a Valentine’s Day hagyományok ünnepét, amely a 20. század második felében a világ más részein is elterjedt. A szerelmesek megajándékozzák egymást, kivéve például Finnországot, ahol a barátok üdvözlő levelezőlapokat küldözgetnek szét. Franciaországban és Angliában, a középkorban azt gondolták, hogy február 14-én kezdődik a madarak párosodási szezonja, ezért alakulhatott ki a hiedelem, hogy e nap kedvez a szerelmi jóslásoknak,így mindez tovább erősítette az ünnep romantikus vonásait. Valentin, azaz Bálint napját 17 éve ünneplik Magyarországon. A Valentin-nap hagyományok őshazája az Egyesült Államok, ahol e jeles nap nemcsak a szerelmesek, hanem a gyerekek ünnepe is. Az óvodások és kisiskolások saját készítésű kis kártyákat adnak barátaiknak és osztálytársuknak.

Japánban a hagyományok szerint a nők ajándékozzák meg a férfiakat, mégpedig csokoládéval, ls ez nem csupán a társ felé egy figyelmesség, de a férfikollégáiknak is jár. Minél különlegesebb a desszert, annál fontosabb az ajándékozott az ajándékozónak. A legérdekesebb szokás az ókori Rómában volt február 15-én, amikor az úgynevezett Lupercaliát tartották. Ilyenkor a nők korsóba rakták nevüket, a férfiak húztak közülük. E szokásnak köszönhetően olyan párok is leltek egymásra, akik aztán egész életükre együtt maradtak.

Ne legyintsen hát, ha Valentin-napról vagy Bálint-napról hall, hiszen nem véletlenül fontos ez az ünnep világszerte egészen az ókortól napjainkig. Boldog Bálint-napot! Boldog Valentint!

A felhasználók hozzászólásai (2)

Sara a 12.09.2013

En mar tapasztaltam hasonlo dolgokat, de ilyesmire nem vagyok fogekony. A lanyom figyelmeztetett hogy mire kell figyelnem.

    Asztro Show a 23.09.2014

    Kedves Sara! Ha többet szeretne tudni erről a témáról, Happy jósnőt ajánljuk Önnek, melléke: 354. Tapasztalt szakértő. Hívja most! 06 90 633 991-es számon (485 Ft/ perc) .

Hagyj hozzászólást

*