Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

woodo

Vudu mágia – Féljünk tőle?

Dátum: 21.05.2014

Jelenleg a világon egyik legelterjedtebb varázslási forma a wodoo mágia, amit leginkább az amerikai filmiparnak köszönhetünk.  Maga a wodoo vallás, Haitiről ered, de a világban való elterjedését elsősorban az  Amerikai kontinensre hurcolt rabszolgáknak köszönhetjük, akik a szolga sorban is folytatták spirituális életüket. Így létre jött számtalan ágazata az irányzatnak, amelyet egymásnak adtak át az emberek. Tehát írásos emlék, nem nagyon lelhető fel a wodoo mágiáról, pusztán a külső szemlélők leírásai és feljegyzései utalnak jelenlétére a múltban.

Napjainkban már jelennek meg összegző munkák a wodooról, amelyeket legfőképpen az antropológusoknak köszönhetünk. Innen lehet leginkább megismerni a woddo mágia rituáléit, illetve eszmerendszerét és számtalan ágazatát.  Jelenleg a leginkább ismert, a wodoo mágia arcát legjobban jelképező ágazat a New Orleans-i, ami filmekben leginkább be van mutatva.  Eredetileg vallásról van szó, amiről igazán keveset tudunk, hiszen írásos emlék nincs, míg vallás beavatott papjai, csak ritkán nyilatkoznak hitvilágukról.  Ennek egyik oka talán is, hogy Haitin az 1980-as években, közel 1500 vodoo papot öltek meg a katolikusok, amelyet elvadult papok ösztönöztek, az ezt megelőző diktatúra miatt, ahol wodoo szimbólumokkal tartották rettegésben a vallásos, babonás lakosságot. A filmiparnak nagyon sokat adott a wodoo mágia és kultúra.

A vallásnak köszönhetjük a zombi filmeket is, amelynek ismét reneszánsza van a moziban. Hazánkban is egyre inkább terjed, elsősorban a filmek miatt, a wodoo mágia, nagyon sokan próbálnak meg kis szalma vagy viasz babát készíteni, amelybe tűket szurkálnak.  Legtöbbször ezt nem rossz szándékkal teszik, hiszen a wodoo hiedelem szerint, ezzel nem csak ártani, hanem gyógyítani is lehet. Sajnos, sokan úgy akarják alkalmazni wodoo mágiát, hogy semmilyen előzetes ismeretük sincs az adott kultúráról, illetve annak etikai és spirituális szabályairól, amelyek megszegése miatt, akár bajt is hozat valaki a saját fejére. Nem szabad azt utánozni, amit filmekben látunk, hiszen ott, csak a látványt, illetve a dramaturgot szolgálják ki. Legtöbbször a wodoo mágia inkább csak dramaturgiai elem, amely segít például bemutatni New Orleanst, vagy egy déli afroamerikai közösséget, ahol a keresztény vallás és a wodoo mágia rituáléi, gyakorta jól megférnek egymással. 

Mivel nincs a kultúráról olyan írásos emlék, amelynek segítségével el lehet végezni megfelelő a wodoo mágia rituáléit, illetve nagyon ritka az olyan beavatott hazánkban akit egy másik, Haiti vagy amerikai wodoo pap tanított és avatott be, nem ajánlott ezt elkezdeni.  Mindennek ellenére, egyre gyakrabban találkozunk a wodoo mágiával az astro centerben is, ahol ennek káros hatásaitól szeretnének megszabadulni. Sokan esnek áldozatául a wodoo babának,  ami szintén gyakran látható a filmekben.  Sajnos az nincs benne, hogy aki ezzel a babával ártani akar, az magának is árt, csak éppen másképpen. 

Ha valaki ilyen mágiának esik áldozatává, azon munkatársaink, szakembereink könnyedén segíthetnek. Nehezebb a dolguk, ha valaki önmaga áldozata, tehát készített egy bábut és azt szurkálta, miatta van átok a fején. Ebben az esetben lényegesen nehezebb az oldás, de nem lehetetlen.  Tehát mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, ha tudomásunk van arról,  hogy áldozatai vagyunk a wodoo mágiának, vagy éppen mi követtünk el vele valamit. A wodoo mágia se nem rossz, se nem jó, igazán eszközzé az ember kezében válik, csak is mi döntjük el, hogy mire használjuk. Olyan ez mint tűz, amely mellett melegedhetünk, de erejével akár a világot is lángba lehetne borítani.  

Hagyj hozzászólást

*