Cikkek

Kövesse asztro-híreinket a blogunkon!
Olvasd hetente frissülő cikkeinket!

Yin és Yang filozófia

Yin és Yang filozófia

Dátum: 30.09.2013

A kínai világnézet és filozófia két alapja a Yin és Yang. A csi ebből épül fel. A Változások könyvében (Ji Csing) olvasható először a két kifejezés és magyarázata: Yin: A hegy árnyékos fele és a Yang: A hegy napos fele.

A kínaiak szerint e két elem szüntelen kölcsönhatásban áll egymással és formál minden létezőt. Egyik nincs a másik nélkül, de fontos az egyensúly megtartása. Mindent áthat, mindenütt ott van a Yin és a Yang energiája.

Ez tulajdonképpen a kettősség, a dualitás világa, amiben élünk. Ám nem a nyugati felfogás szerinti szembeállítást jelenti.  Nem választható szét egymástól. Ott van a természetben, az emberekben, az éjszakában és a nappalban, az ember által minősített jó vagy rossz dolgokban is. Mutatja az állandó változást, átmenetet, mutatja azt, hogy minden cselekedetünk hordozza a következő lépésünk csíráját. A világ egészében megjelenő ellentétek egységét mutatja. A világosságot, ha megtapasztaljuk, megtudjuk milyen, amikor sötét van. Nincs jó sötét és rossz sötét. Csak átmenet van- egyikből a másikba. Semmi nincs önmagában, minden magában hordja a változás lehetőségét. Arra tanít, hogy minden változást fogadjunk el és éljünk meg minősítés nélkül. Akkor tudunk harmóniában élni.

Az emberben megjelenő kettősségre is tanít. Fogadjuk el, hogy van egy „jó” oldalunk és van egy „rossz”. Persze ez nem feltétlenül így van, nézőpont kérdése. Van egy kedves, békés, nyugodt énünk, de ha kell nagyon határozottan kiállunk magunkért és akár ordítunk is a magunk érdekébe. Egyik oldalunkért sem kell szégyenkeznünk, így vagyunk egészek. A kibillentség akkor keletkezik, ha valaki csakis agresszívan tudja közölni a mondandóját, a kedves, simogató, halk szavakat nem ismeri.

Nézzük meg a Yin és a Yang energiáit:

Yin:      Hold, föld, tél, víz, éjszaka, nyugalom,sötét, hideg, mély, halk, passzív

Yang:  Nap, égbolt, nyár, tűz, nappal, világos, meleg, fény, magas, forró, hangos, aktív

 

A kínai filozófia szerint, akkor érezzük magunkat egységben, akkor tudunk otthonunkban pihenni és kikapcsolódni, ha a két egység harmonikus viszonyban van, nem borult fel a túlsúly a másik rovására.

 

 

Utoljára módosítva 2013.12.17.

Hagyj hozzászólást

*