WC tartaly-pic2

A megfelelő WC tartály

Milyen a jó WC tartály?

Amikor az ember a fürdőszobát rendezi be, számos kérdés felmerülhet, amellyel korábban nem kellett foglalkozni. Ilyen a WC tartály mérete, a mosdókagyló, a bojler, vagy éppen a csaptelep kialakítása. Ezek az apróságok azok, amelyek igazán otthonossá teszik a lakást, amelyek kényelmet biztosítanak számunkra. Éppen ezért, nem éri meg félvállról venni a kérdést, és az első szembejövő terméket megvásárolni. Különösen igaz ez a bojlerre, hiszen annak a mérete és hatásfoka határozza meg  a későbbiekben a kényelmes fürdést. Ehhez hasonló lehet a WC tartály kérdése, amelyre tényleg nem sokan figyelnek, azonban szükség van rá.

Milyen WC tartályok vannak?

Először is, magáról a WC minőségéről kell néhány szót ejteni, hiszen nem mindegyikhez kell egyáltalán WC tartályt is felszerelni. Ha mégis, érdemes egy termékcsaládból választani, amiket kifejezetten ajánlanak egymáshoz, így nem kell külön nekünk utána járnunk, hogy a párosításunk megfelelően működik-e. Természetesen, előfordulhat az otthonunkban az is, hogy nem a teljes WC-berendezést kell lecserélnünk, hanem csupán a WC tartállyal van probléma. Ilyenkor ugyanolyan (vagy a hibának megfelelően eltérő) darabot tudunk választani. Ha nem megy egyedül a döntés, érdemes lehet szakember segítségét is kérni, aki pontosan meg tudja mondani, hogy mely paraméterek alapján tudunk választani.

WC tartaly-pic1

Szakember segítsége magának a WC tartálynak és az egész berendezésnek a kiválasztásakor is jó ötlet lehet. Figyelembe kell ugyanis vennünk a választás során, hogy milyen vízvezetékek állnak rendelkezésünkre, amelyek majd megtöltik a WC tartályt. A magasság sem mindegy. Sok olyan termék kapható, ahol a tartály gyakorlatilag a WC kagyló hátsó részén áll közvetlenül, így kevésbé kell attól tartanunk, hogy az a fejünkre esik esetleg, és a két részt összekötő cső elromlása sem jelenthet problémát. Sokan mégis kedvelik a magasított WC tartályos kialakítást. Itt a víz nagyobb utat jár be. Ez lényegében tehát a víz beszerelésétől függ.

Amit viszont mi választhatunk ki, hogy milyen módon akarjuk a vizet lehúzni. Mostanában kedvelt típus a nyomógombos fajta, ami valóban remek megoldás lehet, viszont a takarításkor nehezen hozzáférhető az egymásba épített kisebb és nagyobb gomb egysége. Beszélhetünk emellett a karos megoldásról, amely általában hasonlóan van kialakítva, mint a gombos. Mindkettő hátrányaként említhetjük, hogy könnyen átcsúszik az ember keze a másik gombra, ami felesleges vízpazarláshoz vezet, és ez talán még a számláinkon is meglátszódik egy idő után. Ennek is több fajtája van, a nagyobb vízmennyiséget engedő gomb régebbi típusoknál akár az egész WC tartályt is kiürítheti, ami tényleg több liter veszteséget is jelenthet.

Ha minél több fajtát szeretnénk megtekinteni, ezt az oldal ajánlom: https://www.ventil.hu/wc-tartaly. Nem csak széles választék közül tudunk válogatni, de helyben meg is vásárolhatjuk a megtalált tökéletes terméket.

WC tartaly-pic3

A környezetbarát WC tartály

Természetesen a környezetbarát WC tartályról is beszélhetünk. Általában teljesen tiszta ivóvízzel húzzuk le a WC-t, ami pazarlásnak tűnik, azonban minden más lehetőség a hosszú vízcsövek eldugulásához vezethet, így nem érdemes szűrés nélküli vízzel próbálkozni. Remek megoldás azonban a keleten már elterjedt WC tartály, amelynek a felső része egyben mosdókagyló is. Egy kis csaptelep jár hozzá, itt moshatjuk meg a kezünket, amikor nem kifejezetten koszos (megint csak a csövek érdekében), amit naponta többször is megteszünk étkezések előtt vagy a munkából hazaérkezve. A nap során folyamatosan gyűlhet az ilyen kézmosásokból a WC tartályba a víz, így tulajdonképpen a WC lehúzásához csak azt a vízmennyiséget használjuk fel (vagy kicsit többet), amennyit egyébként is leeresztenénk a csatornába a kézmosások során. Ez remek módja annak, hogy az ivóvízkészlettel spóroljunk. Persze kis lépés ez, de ez a kicsi is számít, ráadásul mi magunk is sokat spórolhatunk rajta, hiszen a csatorna- és vízköltségek is lejjebb mehetnek általa. Érdemes azonban tudni róla, hogy szintén a vízellátástól függ, hogy beszerelhetjük-e a lakásba ezt a remek terméket.

Mit kell tehát még vásárlás előtt tudni a WC tartályokról?

Lehet monoblokk kialakítású, amikor összekötik a tartályt a WC csészével (amelynek kiválasztásához szintén érdemes lehet előre tájékozódni), de magasabbra, a falra is fel lehet szerelni. Ezen kívül beszélhetünk falba építhető megoldásról is, azonban ha ehhez nincs meg a kialakításunk már most, akkor nagyobb munkálatokkal is járhat. Érdemes tehát minden kis munkálatot figyelembe venni, amikor tervezzük a beépítést. Ehhez azonban még minden előtt tájékozódnunk kell arról, hogy mely kialakítás lehetséges egyáltalán a számunkra, ezután jöhetnek csak a személyes preferenciák. Érdemes lehet ezután az internet hatalmas választéka között szétnézni, hiszen ha személyesen látogatjuk meg a boltokat, nem biztos, hogy találunk olyat, ami éppen tökéletes az otthonunkba. Ha pedig megvan a tökéletes (vagy annak hitt), mindenképpen nézzük meg a leírást a paraméterekről, majd mérjük hozzá a mi fürdőszobánkhoz. Ha megtaláltuk a minden szempontból megfelelő választást, akkor pedig helyben meg is lehet rendelni. Így legközelebb már csak akkor kell foglalkozunk a termékkel, amikor az az ajtónkban vár bennünket.