gyogyszerbiztonsag-pic3

Gyógyszerbiztonság, avagy miért fontosak a gyógyszerbiztonsági tesztek

Gyógyszerbiztonság, vagy mindent a gyógyszerbiztonsági tesztekről

Úgy gondolom, hogy én személy szerint abszolút szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis jóformán semmiféle gyógyszer nem váltott ki még nálam semmiféle allergiás reakciót, illetve hasonló problémát, melyek igencsak komoly kellemetlenséget tudnak olyanoknak okozni, akik sajnos szenvednek bizonyos gyógyszerek iránti allergiában vagy hasonló problémákban. Bár mint az előbbiekben is említettem, én személy szerint hála istennek soha nem tapasztaltam ilyen jellegű érzékenységet, viszont első sorból nézhetem végig tulajdonképpen minden egyes alkalommal, amikor a kedves nagymamám újra és újra allergiás lesz valamiféle gyógyszerfajára. Pontosan emiatt rendkívül fontos a gyógyszerbiztonsági vizsgálat, hiszen egészen komoly mellékhatásokat is tud okozni egy ilyen jellegű allergia. Több esetben volt, hogy csalán kiütés jött ki rajta, vagy egyéb kellemetlen tünetek, melyek abszolút nem kedvezőek, hiszen a csalán kiütés sajnos még az enyhébb tünetek egyike, de bizony ennél sajnos vannak sokkal de sokkal durvább történetek is. Én személy szerint úgy gondolom, hogy abszolút nem veszélytelen az ha össze vissza szedünk gyógyszereket és állandóan váltanunk kell azoknak a szedésüket, hiszen ez egyrészt a szervezetünknek sem tesz jót, másrészt én olyan bizalmatlan vagyok, hogy ha nem muszáj akkor abszolút nem veszek be gyógyszert.

gyogyszerbiztonsag-pic5

Gyógyszerbiztonság a mindennapokban

Gyermekként nekem azt tanította édesanyám, hogy csak abban az esetben vegyek be gyógyszert ha tényleg 10 – es skálán legalább 7-es vagy 8-asan fáj, hiszen csak ebben az esetben lehet releváns az, hogy tényleg szükségünk van gyógyszerre, mert egyébként a szervezetünk megszokja a gyógyszert és kilöki magából, ami úgy hiszem abszolút nem a legjobb megoldás. Arról nem is beszélve, hogy én személy szerint azon a talán kissé hitetlen állásponton vagyok, hogy annyira nem hiszek a gyógyszerekben és sok esetben inkább elbagatellizálom a saját fájdalmam és nem veszek be semmilyen gyógyszert. Természetesen nem mondom, hogy követendő a példám, sőt inkább senkit sem biztatnék erre, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes megtalálni a számunkra leginkább kedvező gyógyszereket, illetve azokat a gyógyszereket, melyekre a lehető leginkább valószínű módon nem vagyunk allergiásak, Pontosan erre találták ki a farmakogenetikát vagy közismertebb nevén gyógyszerbiztonsági vizsgálatot, mely abszolút biztosít minket arról, hogy nem leszünk allergiásak az adott gyógyszerre, vagy csak annyira minimális arra az esély, hogy tulajdonképpen említésre sem méltó. Én személy szerint abszolút úgy gondolom, hogy érdemes ennek a vizsgálatnak az eredményeit figyelembe venni, ugyanis az egészségünk és a szervezetünknek a bizonyos anyagokra adott reakciója az egyik legfontosabb dolog, melyre minden egyes alkalommal érdemes lenne oda figyelnünk. De jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi is pontosan a farmakogenetika és, hogyan zajlik egy ilyen jellegű folyamat? Ennek jártam utána és ismertetném az alábbiakban röviden, és éppen ezért ajánlom nagyon a Synlab gyógyszerbiztonsági tesztjeit, melyeket az alábbi linken lehetséges elérni https://www.synlab.hu/lakossagi/hirek/mypgx.

gyogyszerbiztonsag-pic4

A farmakogenetika avagy a gyógyszerbiztonság vizsgálat

Alapvetően a gyógyszerbiztonság, mint tudományág pontosan azt vizsgálja, hogy az emberek szervezet bizonyos alapbetegségekkel, nagy általánosságban, milyen jellegű reakciókat ad bizonyos hatóanyagokra, illetve gyógyszerekre. Természetesen feltétlenül fontos ezt a témakört alaposabban is átjárnunk, hiszen nem csupán általánosságban lehet ilyen teszteket végezni, hanem a Synlabnak van egy olyan jellegű lehetősége is, hogy személyre szabottan is képes megmondani, hogy egyes gyógyszer típusokra, hogyan reagál a szervezetünk. Az adott tesztnek a pontos neve a MyPGx teszt. Az adott teszt egészen pontosan a tesztelt személy genetikai tulajdonságai alapján, segít belőni azt, hogy milyen jellegű gyógyszer számára a legideálisabb és ezen belül is, milyen mennyiségű kellene az adott gyógyszerből. Illetve kiváltképpen azért fontos az adott gyógyszerbiztonsági teszt, mert a genetikai tulajdonságok alapján, nagyjából az is belőhető, hogy hogyan fogunk reagálni az adott gyógyszerre, így elviekben abszolút kizárható az az eshetőség, hogy komoly allergiás reakciók merülnek fel az adott gyógyszer fogyasztása közben.