fold-szallitas-ar-pic1

Mennyi az annyi? Föld szállítás ár, ha a kertünk több, mint 500m2

Föld szállítás ár? Ezzel is számolni kell?

A telekosztás lepapírozása, a területek átíratása, a ház megterveztetése után következett a kert, amit én kisgyermeki izgalommal a gyomromban vártam. Imádom a természetet, a szabad levegőt és a hangulatos, stílusos környezetet. Általános iskolás koromban kertmérnök akartam lenni, azonban a matematika idővel közénk ált. Ennek ellenére nem tettem le arról, hogy az otthonunk kertjében megvalósíthassam az elképzeléseimet. Ehhez persze kellettek alapanyagok, például termőföld – nagyon nagy mennyiségben. Rögtön jött a többi kérdés. Honnan? Milyen mennyiségben? Mennyi a föld szállítás ár? Merthogy ezt az alapár nem tartalmazza – ami amúgy teljesen jogos, és nem is értem, miért lepett meg. Igaz, a fantáziám mindig előbb szabadult el, minthogy a józan eszem egyáltalán porondra léphetett volna. Például gyerekként könyörögtem a szüleimnek, hogy az én terveim szerint csinálják meg a kertet, amibe egy vulkánt is rajzoltam (mert, miért ne?). Akkor gonosznak éreztem a visszautasítást, de ma már teljes mértékben megértem őket. Én se örülnék egy hatalmas szóda-bikarbóna fúzióval működő hegynek a szép gyep közepén. Szerencsére az ízlésem azóta sokat finomodott, aminek legjobban a vőlegényem örül. Visszatérve, a föld szállítás ár egy olyan költség, amire először nem gondoltam, de jelentős mértékben növelheti vagy csökkentheti a kiadásainkat, így újra kellett terveznem pár dolgot.

fold-szallitas-ar-pic2

Föld szállítás ár: miért is beszélünk róla?

Már a telekkialakítás előtt megbeszéltük a párommal, hogy legyen egy veteményesünk. Nem nagy. Egy akkora, amekkora még könnyen, munka és gyerekek mellett is karbantartható. A gyerekkorom azzal telt, hogy kézzel-lábbal túrtam a nagyszüleim kertjét, a piszkafának se jó, földtől ropogós sárgarépát ettem, és ha megkértek, akkor némi makacskodás után segítettem a krumpliszedésnél. Tehát fel se merült bennem az, hogy ne legyen valamennyi zöldség a kertben. A jó minőségű terméshez azonban jó minőségű termőföldre van szükség.

Föld szállítás ár: a fuvardíj

A https://www.fuvar-oda.hu/fold honlapján elérhető ajánlatkérővel nagyon sok időt spóroltunk meg. Egyikünk sem az az emailezős fajta, de a szóbeli megállapodásokban sem hiszünk. Ez egy nagyon jó, kényelmes köztes lehetőség volt. Bár azt nem tudtuk, milyen gyorsan kapunk majd választ, a végén kellemes meglepetés ért minket.

A probléma inkább akkor kezdett kirajzolódni, amikor ahhoz a részhez érkeztünk, hogy a föld szállítás ár mely területeken érhető el. Vonzáskörzetnek számít-e a falu, ahol a telkünk van, vagy az már kiesik ebből a körből. Felmerült az is, hogy a fuvardíjjal együtt is annyira kedvezően alakulnának-e a számok. Hosszas egyeztetés és részletes tájékoztatás után oldódott meg ez a kérdés.

fold-szallitas-ar-pic3

Föld szállítás ár: a kalkuláció

Tehát az első elképzeléseimet redukálnunk kellett, mivel kötött minket egy bizonyos költségvetés, amihez mindketten ragaszkodtunk. S bár ez azt jelentette, hogy nem lesz annyi paradicsomunk (a párom örömére, aki utálja ezt a gyümölcs-zöldséget), mindenről nem kellett lemondanom. Elképzelések helyett azonban egy másik szemszögből kezdtem újra az ötletelést. Szerencsére egy szimpatikus bánya oldalán nem csak a lehetséges földfajtákkal ismerkedhettem meg, hanem hozzávetőlegesen azt is feltüntették, hány köbméter föld, milyen vastagon fed le egy négyzetméternyi területet. Így könnyebb volt azt is meghatározni, mennyire lehet szükségünk a veteményeshez. Ráadásul a föld szállítás ár is kedvezőbbnek tűnt. A leírások alapján a szállítás és maga a föld mennyiségének ára aszerint is változik, hogy milyen logisztikai államosokkal kell számolnia a bányának. Ha nincs raktározás, akkor ezen nem csak a forgalmazó, de mi vevők is spórolunk. Tehát olyan vállalatot kerestünk, ahol egyenesen a bányából hozzák a termőföldet. A kalkulációink alapján jelentős összegeket takaríthattunk meg ily módon.