hócipős macska1_1

A hónap háziállata: hócipős macska

A hócipős macskáról

A legtöbben jól ismerjük a kutyafajtákat, ami nem is meglepő. Általában nagyon eltérő jegyeket mutatnak egymástól, más a fülük, a farkuk, máshogy viselkednek, más magasságra nőnek. A macskáknál ez nincs így. Habár számos macskafaj létezik, sok gazdinak fogalma sincs a macskája eredetéről, és csak néhányukat tudjuk megkülönböztetni egymástól. Ezzel nincs is baj, hiszen nem a fajta a lényeg, hanem az, hogy szeretünk valakit és a házikedvenctől feltétlen szeretetet kapunk vissza. Nem rossz azonban, hogyha az ember tisztában van néhány fajtával, így most egy kicsit hosszabban fogok mesélni a Hócipős macska fajtájáról. 

A hócipős macska kinézete

A Hócipős macska sem tér el kinézetben nagyon a többi fajtársától. Nagyságuk általában megegyezik a házimacska néven ismert fajjal, esetleg tőlük egy kicsit nagyobbak lehetnek. A macskák esetében egyébként sincsenek nagy eltérések a magasságokban és a termet tekintetében, a súlykülönbséget általában inkább a szőr nagysága adja a kinézetre, a mérleg minden macskánál hasonló számokat mutathat. Amit a Hócipős macskáról tudni érdemes, hogy a színe jellegzetes. Szemszíne kék vagy fókabarna, amely esztétikai megjelenéséhez ad hozzá. Ami azonban igazán jellegzetes, az a bundája. Alapvetően sziámiszerű színekkel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a végtagjai és a feje sötétebb barna színnel rendelkezik, amely középfelé haladva elhalványul, törzse nagyrészt fehér színű. A színei igazán egzotikussá teszik, ez alapján tudjuk megkülönböztetni őket az egyszerű házimacskáktól. A mancsai, ahogy a nevéből azt ki lehet találni, fehérek.

hócipős macska1_3

A hócipős macska személyisége

A hócipős macska egy igazán kedves és nyugodt állat. Sok állatról tévesen el van terjesztve az a közhely, hogy nem szeretik az embereket, hogy általában ignorálják a gazdájukat vagy megvetik őket. Az igazság az, hogy sokszor csak félreismerik őket vagy nem kaptak elég szeretetet a gazdájuktól. A macskáknak sok törődésre van szüksége ahhoz, hogy igazán szelídek legyenek. Általában nehezen kezdeményezik a szeretetet, így ez a feladat ránk fog hárulni.

Amikor azonban egy macskát igazán sikerül megszelídítenünk, és a tudomására hoznunk, hogy nincs oka félni tőlünk, akkor igazán hűséges társ válhat belőlük. Általában a hím macskák jobban ragaszkodnak a gazdájukhoz, de ez teljesen függhet az adott macska egyéniségétől is.

A nyugodt cicák előnye, hogy nem lesz vele sok gondunk. A hócipős macska jól érzi magát a saját kis helyén, nem valószínű, hogy a fél háztartást lerombolja, mire hazaér az ember a munkahelyéről. Nyugodtan lehet gyerekek közelébe engedni, nem fogja őket bántani. Habár kell egy kis összeszoktatási idő, amikor a macskákról van szó, ki kell alakulnia a dominanciának a két fél között, hogyha az nem egyértelmű. Azonban egy idő után igazán hűséges játszótárs lehet. A macskák egészen idős korukig igazán játékosak maradnak, mindig örülnek, hogyha ilyen jellegű törődést mutatunk feléjük.

A Hócipős macska gondozása

A Hócipős macskakölykök fehéren születnek, így ha hófehér kiscicákat találunk két Hócipős macskánktól, nem kell attól tartanunk, hogy valamilyen problémába ütköztünk. Akár két év is lehet, mire kialakul a jellegzetes bunda, amit már a fenti leírásból meg lehetett ismerni. Érdemes tehát figyelembe venni ezt, ha esetleg örökbe fogadnánk egy ilyen macskafajtát még fiatalabb korában.

hócipős macska1_2

A nevelése alapvetően nem sokban különbözik a többi macska tartásától. A benti élethez szüksége lesz alomra, alomtálcára, és persze egy kis kialakított részre, ami az ő játszótere lehet. Ezeknél jó, hogyha magason helyezkednek el, a macskák ragadozó állatok, akik szeretik belátni az egész területet. A Hócipős macska szőre bár rövid, amikor bent tartjuk, szeretnénk minimalizálni a kanapéra és szőnyegre került szőrszálakat, így hetente egyszer érdemes alaposan átkefélni. Ez persze nem akadályozza meg teljes mértékben a szőrme hullását, azonban képes egy kicsit redukálni a lakásba került mennyiséget.

Kinti tartása általában kevésbé jellemző a fajtiszta macskáknak, azonban ha erre adnánk a fejünket, akkor is érdemes télen és a nyári hőségben egy megfelelő benti részt biztosítani a macska számára. Hogyha nem akarjuk, hogy kóboroljon, akkor izgalmassá kell tennünk számára az udvart, érdemes másik macskával együtt tartani, hogy legyen társasága. Foglalkozzunk vele mi is sokat, azonban a macskák egymás társaságát élvezik igazán, könnyebben kötődnek a társaikkal, mint az emberekkel.

A Hócipős macska egészségi állapotának megismeréséhez érdemes ellátogatni egy szakértő oldalára, aki erről részletesen be tud számolni. Sok betegségre való hajlamot vagy fajtán belüli problémát már a megfelelő étkezéssel is ki lehet küszöbölni vagy megelőzni, esetleg enyhíteni a bajon, így már a kezdetektől legyünk ennek a tudatában. Sokat jelenthet a cicánk életében a megfelelő étkezés. Sok macska lehet allergiás is bizonyos tápanyagokra, így a kötelező vizsgálatok mellett erre is rá lehet kérdezni az állatorvosnál már az első látogatás alkalmával.