latasvizsgalat-pic3

Miért olyan fontos a rendszeres látásvizsgálat?

Mi az a látásvizsgálat?

A rendszeres látásvizsgálat a felnőtteknél és a gyerekeknél is egyaránt fontos. Ezt sokan így vélik, azonban kevesen tudják, hogy az ehhez kapcsolódó fogalmak között eltérések lehetnek. Ezekkel fontos tisztában lenni, mert így nem érhet minket csalódás a vizsgálatra való bejelentkezés után. Néhány ezek közül abban is különbözik, hogy térítéses vagy térítés nélküli. A szakma mást ért látásellenőrzés, látásvizsgálat és szemvizsgálat alatt.

A látásellenőrzés során kerül megállapításra, hogy a páciensnek szüksége van-e szemüvegre, vagy sem. Ha pedig már rendelkezik szemüveggel, akkor a szemészorvos ellenőrzi, hogy megfelelő látásminőséget biztosít-e az eszköz. Ilyenkor az is kiderül, szükség van-e további, a szemet érintő vizsgálatokra.

A látásvizsgálat ennek a folyamatnak a következő lépcsője. Ha a vizsgált személynek szüksége van szemüvegre, akkor a következő lépés a látásvizsgálat, mert ilyenkor kerül megállapításra, hogy milyen lencsére van szükség. A vizsgálatot vagy egy látásszakértő specialista vagy szemész szakorvos végzi. Komputeres (objektív) és szubjektív módszerekkel ellenőrzik a dioptriaértéket, majd javaslatot tesznek távoli, olvasó vagy akár munkaszemüveg beszerzésére. A szükséges dioptria koronként, nemenként, munkakörönként és állapotonként is egyéni, ezért sok szemészorvos azt javasolja, kerüljük az előre gyártott szemüvegek használatát.

latasvizsgalat-pic1

Az objektív látásvizsgálatot egy refraktométer nevű műszerrel végzik, amely a szem optikai tulajdonságai alapján megtudja határozni a pontos dioptria adatokat. Komputeres vizsgálatként is hivatkoznak rá, mivel a folyamatot egy számítógép vezérli.  A technológia biztosítja azt, hogy a kapott adatok a lehető legpontosabbak legyenek, azonban ezt mindenképp ki kell egészíteni az egyénre jellemző sajátoságokkal, amely a szubjektív felmérés alá tartozik. A szubjektív vizsgálat a jól ismert táblaolvasásra koncentrál, amely különböző lencsékkel történik.

A szemvizsgálatot szemész szakorvos végzi abban az esetben, ha a látásvizsgálattal nem tárható fel a látást, szemeket érintő probléma. A szembetegség sem kizárható. Ilyenkor előfordulhat szemnyomás mérés, szemfenék vizsgálat és egyéb fontos szűrések. Mindig a szakorvos állapítja meg, milyen vizsgálatokra van szükség és továbbiakat is elrendelhet annak érdekében, hogy a páciens panaszait kezelje.

Miért fontos a látásvizsgálat?

Látással kapcsolatos problémák nem csak a korunk előre haladtával jelentkezhetnek, hanem a különböző munkakörök is hozzájárulhatnak. Gyakori eset, hogy az egyénnek a testi fejlődés eltérő ütemű a szemtengely fejlődésével. Akinek elmarad a szeme a növekedésben az távollátóvá, akinek nagyobb lesz a szeme, az rövidlátóvá válik. Előbbi esetében a szem fénytörő ereje az átlagosnál gyengébb, ami a hétköznapok során abban nyilvánul meg, hogy az egyén a távoli tárgyakat élesnek, a közelieket homályosabbnak látja. Ez korrekcióra szorul állapot. Utóbbinál az ellenkezője áll fenn: a távolba eső tárgyak, dolgok képe nem megfelelő, sőt egyre romlik, egészen addig, amíg a testi növekedés be nem fejeződik. Ez az állapot lehet örökletes is, gyakoribbak az ehhez köthető szövődmények, akár vakság is.

Látásunk kivizsgáltatása és gondozása a saját felelősségünk! Milyensége hozzájárul az életminőségünkhöz is és munkavégzésünket is számottevőn befolyásolja.

Mikor szükséges a látásvizsgálat?

Látásvizsgálatra szükség van, ha a szemünkkel kapcsolatban problémát fedezünk fel. Ez lehet a látásunk megváltozása, kellemetlen érzés a szemben, súlyos esetben a látásunk teljes vagy bizonyos fokú elvesztése.

Ha nem tapasztalunk problémát, akkor is fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Évente, kétévente keressünk fel egy optikát. Például a https://eoptika.hu/optika/latasvizsgalat.html honlapján is tájékozódhatunk. Minden évben megrendezésre kerül a látás hónapja, amikor több szaküzlet ingyenes vizsgálatokat hirdet.

latasvizsgalat-pic2

Hogyan történik a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat nem vesz sok időt igénybe. Általában nem több, mint 20-30 perc, de ez függ attól is, mennyire súlyos a probléma, vagy fennáll-e bármilyen rendellenesség. Szánjuk rá az időt a vizsgálatra és a szemüvegválasztásra is, mert szemünk egészsége is kiemelkedően fontos. Legyen nálunk a régi szemüvegünknek, kontaktlencsénknek az adatai, esetleg maga az szemüveg. A vizsgálat szempontjából fontos tájékozódási pontot jelentenek ezek az információk.